„Европейска гаранция за младежка заетост” ще осигури работа за 8 хил. младежи

_DSC1676B 100В края на септември ще стартира нова програма „Европейска гаранция за младежка заетост”, която ще осигури стажове, чиракуване и работа на 8 000 младежи, съобщава сайтът Projectmedia.bg. Около 8000 млади хора ще бъдат ангажирани по програмата за младежка заетост, увери вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.  По думите му вече има абсолютна техническа готовност да стартира програмата.

По програмата за младежка заетост се предвижда да бъдат наети при работодател млади хора в две групи. Първата група от младежи, които имат квалификация, ще получават възнаграждение равно на минималния осигурителен праг, обясни социалният министър. Във втората група попадат млади хора без квалификация, които ще работят под формата на чиракуване при заплащане 90 процента от минималната работна заплата за периода, в който ще бъдат обучавани.

До края на 2014 г. ще стартира нова програма, наречена Европейски фонд за подпомагане на най-нуждаещите се, с която ще се осигурят хуманитарни пакети, предоставяни досега от Министерството на земеделието, допълни министър Христосков. Той заяви, че един от приоритетите на служебното правителство е да се гарантират социалните плащания по закон, независимо от предварителните разчети, които показват, че около 50 млн. лв. не достигат за социални плащания и за програмите за заетост.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *