Д-р Александра Николова, Adivedu: Oграниченият достъп до качествено обучение е основен проблем в българското образование

0

Екип от български учени и преподаватели създадоха нова платформа за обучение, за да предизвикат и заинтригуват учениците в областта на математиката. Тя се нарича Adivedu.com и е платформа, която може да се използва както от учители по време на учебния процес, така и от родители, които искат децата им да повишат резултатите си по математика.

Повече за нея разказва д-р Александра Николова, която има дългогодишен опит като учител и преподавател. През последните години тя прави изследвания и има публикационна дейност в областта на иновациите в електронното обучение и новите методи на преподаване и учене.

Въпрос: От колко време съществува платформата и как се роди идеята за създаването ѝ?

Отговор: Идеята за Adivedu се роди в началото на пандемията когато се наложи всички деца, включително и нашите, да учат от вкъщи. Екипът ни има дългогодишен опит както в сферата на електронното обучение, така и в най-новите методи и средства за създаване и представяне на учебни ресурси и взехме решението да разработим платформа, която да събере на едно място мотивирани учители и деца, които имат желание и амбиции да повишат своите резултати.

Въпрос: Бихте ли представили накратко екипа зад Adivedu?

Отговор: Екипът на Adivedu се състои от учители, учени и университетски преподаватели, които работят в областта на Математиката и Информатиката. Adivedu постепенно се разраства и към нас се присъединяват утвърдени педагози с високи постижения, доказан опит и иноваторски дух.

Въпрос: Кои са най-големите ползи за учениците, които използват Вашата платформа? А за учителите?

Отговор: Всички курсове на български език са съобразени и с възрастовата група на децата, и с изсикванията на образователната система в България. Уроците са представени по интерактивен начин, съчетавайки в себе си учебния материал и игрови дейности, а всички ние знаем, че учетенето чрез игри насърчава ангажираността и повишава любопитството на децата. Съвсем скоро разработихме и инструмент, който да следи прогреса на децата – колко и какви грешки имат и каква е тяхната успеваемост, когато решават задачи например. Статистиките в платформата са източник на важна информация, защото чрез тях децата могат да видят силните и слабите си страни и ако имат пропуски в даден урок да ги коригират. И не на последно място – децата ще получат курсове с актуално съдържание, създадено от учители с доказан опит.

Учителите имат свой собствен и различен стил на преподаване. Adivedu ги провокира и развива като им дава свободата да експериментират в своята преподавателска практика. Всеки учител ще може да подготвя, качва и разпространява свои избрани уроци за всички академични нива, изцяло онлайн, и ще има възможнст да достигне до деца от цял свят от комфорта на дома си.

Въпрос: Каква е ролята на дигиталните ресурси и онлайн обучението в съвременното образование?

Отговор: Дигиталните технологии подпомагат развиването на способности, които ще са необходими на децата в бъдеще, като например решаване на различни проблеми, разбиране на процеси и др.

Онлайн обучението и дигиталните ресурси улесняват живота на учениците. Вместо да използват химикал и хартия, днес те използват различни устройства и инструменти за създаване на презентации и проекти. В сравнение с тежките книги, използването на електронни ресурси на знания изглежда много по-лесно и увлекателно за най-младите. Тези методи и технологии помагат за увеличаване на интереса към учебния материал и научните изследвания, както и към информатиката и компютърните науки.

Въпрос: Кои, според Вас, са най-сериозните проблеми в българското образование и как могат да бъдат решени те?

Отговор: Основен проблем в образованието, и не само в България, е ограничения достъп до качествено обучение. Знате ли, че милиони деца по света не ходят на училище? Има такива, които ходят, но не получават наистина качествено обучение. Решението на този проблем е онлайн обучението и платформите, с които то да се осъществи. Чрез тях децата ще получат достъп както до множество учебни ресурси, така и до мотивирани учители. За онлайн обучението са неоходими само интернет и работещо устройство.

Въпрос: Как виждате себе си и проекта си след 5 години и какво искате дa постигнете до тогава?

Отговор: Целият екип на Adivedu вярва, че всяко дете заслужава добро образование. Нашата мисия е да дадем възможност на всички деца да имат достъп до качествено електронно обучение и наистина вярваме, че това ще се случи. А какво ще стане с проекта ни след 5 години – надяваме се нашата мисия да бъде изпълнена.

Всеки, който желае, може да разгледа платформата и безплатните демо уроци като се регистрира през сайта – https://www.adivedu.com/bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *