Докторските стипендии се увеличават на 1000 лева

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши кабинетът.

Средствата за увеличение бяха поискани от Национално представителство на студентските съвети в Република България към народните представители и повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.

Увеличението е свързано с по-високите разходи за издръжка на живот и влиза в сила от 1 юли 2022 г. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв., последните две вдигания на стипендията беше след искане на НПСС.

Със същото постановление на правителството се дават и 1,8 млн. лв. за увеличение на отпусканите от държавата средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, управлявани от „Студентски столове и общежития“ ЕАД. В резултат на това през следващата академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши.

Припомняме, че в края на месец юни, Националното представителство на студентските съвети изпрати три искания до народните представители от всички парламентарни групи. НПСС поискаха увеличение с 15% на ставките, което на бюджета по прогнозни данни коства на държавния бюджет допълнително 3 млн. лева. Прогнозата за увеличението на докторантските стипендии е  4 милиона лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *