Доброслав Димитров от БАСКОМ за ChatGPT: Никога до сега човечеството не е успявало да умножи способността си за мислене

0

* Професионалистите от много области могат от утре да бъдат десет пъти по-ефективни, а в някои професии – дори сто пъти, благодарение на изкуствения интелект

* Единственото сравнение, което е валидно, е с когнитивната революция преди откриването на огъня. Но този път промяната е извън нас. Ние самите и нашите мозъци не сме направили еволюционен скок.

* Съревнованието е на глобално ниво. Всички в момента се изправяме пред една огромна конкуренция от целия свят и ако ние не се възползваме от тези инструменти, е необходимо само 10% от китайците да се възползват, за да ни извадят от бизнеса.

* GPT е един личен асистент на всеки човек, който е до него през цялото време.

* Професиите, които не са заплашени, са тези, които са силно зависими от човешкия контакт, тъй като машината не може да проявява емпатия.

* Досега всички индустриални революции са автоматизирали физическия труд, а сега имаме автоматизация на умствения процес.

Тези и други интересни изводи за навлизането на изкуствения интелект разказва Доброслав Димитров, съосновател на Imperia Online и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ в интервю за Pixelmedia.bg

Въпросите зададе Александър Александров

Въпрос: В съобщение до медиите БАСКОМ обяви, че в рамките на шест месеца предстоят много сериозни промени заради изкуствения интелект, които ще обхванат цялото общество. Какво имате предвид?

Отговор: Промени ще има в абсолютно всяко едно естество. Не става въпрос за някакъв конкретен шестмесечен срок. Промените се случват всеки ден и с огромна скорост. Това, което можем да предположим с висока степен на увереност е, че те ще произведат една колосална промяна с натрупване в следващите шест, девет най-много дванадесет месеца. Така че всеки ден забавяне ще усложни задачата за наваксване след това.

Въпрос: Какво можем да направим в това отношение – да се научим да работим с ChatGPT?

Отговор: ChatGPT е емблематичният пример, но има и много други инструменти за всяка различна професия. Най-важно е да се има предвид, че това са изкуствени интелекти – инструменти, които умножават по много нашите възможности. Много хора с пренебрежение или с недоверие посочват, че се преувеличава, когато казваме, че изкуствният интелект ще ни замести след шест или дванадесет месеца. Но хора, които са интегрирали това във всекидневната си работа и са започнали да използват тези инструменти, ще ни заместят.

Тъй като никога в историята на човечеството – трябва да се върнем 40 000 години назад за последната такава промяна, когато човешкият мозък е направил един много голям скок в когнитивната си мисъл, благодарение на който е открил огъня и други открития на цивилизацията – до сега никога не сме автоматизирали и успявали да умножим способността на мисленето. Много хора пропускат, че ако до вчера някой, който се е занимавал професионално с каквато професия си изберете – дали юрист, дали специалист човешки ресурси, дали бизнес развитие, дали художник, дали програмист, учител ако щете – може от утре да бъде десет пъти по-ефективен, а в някои професии – дори сто пъти по-ефективен. Което задава въпроса – какво ще правят другите 99 човека.

Въпрос: Може би ще правят сто пъти повече стойност, която ще си съществува?

Отговор: Ами така е, но къде ще отиде тази стойност? Тук вече идва частта с бизнеса. Другият въпрос, който ми е задаван: наистина ли вярваш, че работата ще свърши? Тя ако се прави по-бързо, по-евтино и по-ефективно, просто ще се увеличи в пъти. И аз отговарям – да, така е, ще се увеличи в пъти, но няма да я вършим ние. Ще я върши някой, който може да го прави в пъти по-бързо и по-качествено. И имайте предвид, че сега има недостиг на професионалисти във всяка една област, но той не е десетки пъти, а е 20%, 30%, 50%, 100 процента. Само, че ако 10% от професионалистите започнат да стават десет пъти по-ефективни, то тогава ако не 90%, то поне половината от специалистите няма да имат какво да правят.

Въпрос: Барометърът на БАСКОМ за софтуерната индустрия през годините показваше, че тя може да печели три пъти повече, ако имаше нужните кадри.

Отговор: Да, това продължава да е вярно.

Въпрос: Тогава, конкретно за писането на софтуер, изкуственият интелект няма ли да разшири възможностите на българските софтуерни компании?

Отговор: Разбира се, ако тези компании прегърнат тази възможност. И за това в БАСКОМ през последните три седмици сме направили две събития, на които да представяме на колегите конкретни практични начини, по които това може да се случи. В момента виждаме възможност за увеличаване продуктивността на програмистите два, три, четири, пет пъти. Преди казвахме, че ако имахме повече хора, щяхме да порастнем много повече. Само че сега имаме шанса да си увеличим продуктивността и да пораснем с тези огромни проценти, за които говорим, както се казва – още от утре.

Давам директен пример – миналата седмица завърши поредният ни курс на академията за обучение на програмисти, която сме основали преди десет години. Имаме много наблюдения и опит. Финалните проекти за тези десет години на всички групи се дават горе-долу с еднаква тежест, а екипите са успявали да ги завършат средно за 17 – 18 дни. Миналата седмица всички представители на екипите, които завършиха, успяха да си направят проектите и да ги предадат в рамките на три до четири дни. Говорим за джуниър програмисти, които до преди пет месеца не са виждали код през живота си, На тях сме им повишили продуктивността петкратно.

Въпрос: В такъв случай, в каква степен хора, които сега са изцяло извън програмирането, могат да влязат в бранша с помощта на изкуствения интелект? И в каква степен фирми, които не са били софтуерни фирми до сега, могат да станат конкуренти на традиционните софтуерни фирми?

Отговор: Не е въпросът дали ще станат конкуренция на традиционните софтуерни компании. Всеки в своята си дейност в момента се изправя пред една огромна конкуренция от целия свят, тъй като това, което ви разказвам в момента, се случва с милиарди хора на планетата. И ако ние не се възползваме от тези инструменти, то тогава е необходимо само 10% от китайците да се възползват, за да ни извадят нас от бизнеса като компания.

Тук не става въпрос помежду си да се съревноваваме. Въпросът е, че съревнованието е на глобално ниво. И ако всеки има самочувствието, че ще бъде от тези топ 10%, които ще се адаптират и ще са добре – поздравления. Само че първо – ние трябва да сме много притеснени за другите 90 процента. И второ – не е сигурно, че нашите топ 10 процента ще са по-добри от 10-те процента на цял Китай или Индия. Така че съревнованието е на глобално ниво.

И няма значение дали вашата компания е юридическа примерно – юристите между другото са под огромна заплаха. Това е една от професиите, които в най-голяма степен се предполага, че ще бъдат автоматизирани до края на годината. Това е валидно за всяка една професия. Целият ни бизнес за изнесени услуги и поддръжка. Всички тези дейности, които се извършват в България в момента по една или друга причина, може да се окаже, че няма необходимост да бъдат извършвани повече тук. Ако примерно един швед стане десет пъти по ефективен от вчера, защо им е да аутсорстват каквото и да било в България?

Този въпрос засяга десетки хиляди работни места у нас и много повече професионалисти от всякакъв вид. Всяка професия, за която можете да се сетите, свързана с креативност. Журналистиката също е под огромна заплаха. Изкуственият интелект пише брутални текстове. Допреди три месеца не можеше да говори на български език, а в момента го прави перфектно. Сериозността на положението е в…

Вижте целия текст в Pixelmedia.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *