Добавят нови предмети към задължителните изпити след 7 клас

0

Външното оценяване за учениците от 4-ти, 7-ми и 10-ти клас ще стане интегрирано – тоест, ще бъде по повече предмети. Това предлага Министерството на образованието и науката.

Идеята е в теста по български език да се включат и въпроси от обществените науки, а този по математика да бъде допълнен с такива от природните науки.

За всички ученици се мисли за промяна на учебния план, така че да има много повече практически упражнения и задачи, за сметка на сухата фактология.

За учениците от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас пък се въвежда изцяло нов предмет, наречен “Дигитални технологии и креативност”. Според експертите, компютрите и дигиталния свят ще навлизат в ежедневието на учениците все повече, което налага и нуждата от знания именно в тази насока.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

Очаква се да има промяна и в скалата за оценяване на матурите. „Минималният праг за успешно полагане на изпит ще бъде 30 точки при максимално 100”, каза ресорният министър. Досега за оценка Среден 3 бяха достатъчни 23 точки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *