Дни на математиката в София посреща 250 изтъкнати математици от цял свят

0

От 10 до 14 юли 2017 г. Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, със съдействието на Съюза на математиците в България и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, организира втората международна конференция Дни на математиката в София. Конференцията е посветена на 70-ата годишнина от основаването на Института по математика и информатика (ИМИ) при БАН.

Престижното научно събитие откри вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която поднесе своите поздравления на Института за дългогодишната му всеотдайна и успешна работа с младите таланти на българската наука. Резултатите, които постигате през годините, са видими, посочи вицепрезидентът и отбеляза успешно развитото сътрудничество с редица световни университети и изследователски центрове. DSC 0054_copy

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и директорът на ИМИ акад. Веселин Дренски поздравиха участниците.

На конференцията за втори път бе връчена Наградата по математика на ИМИ, учредена през 2014 г. Тя се дава на български гражданин до 40 години за високи постижения в областта на математиката. След внимателно оценяване на постъпилите номинации, Комитетът за Наградата по математика на ИМИ реши да присъди Наградата на д-р Кирил Дачев от Университета Пърдю в САЩ. Неговите научни интереси са в сферата на частните и диференциални уравнения и на математическтата физика. Наградата връчи Председателят на Комитета акад. Станимир Троянски при откриването на Конференцията. Лауреатът изнесе първия пленарен доклад на тема „Wave Asymptotics for Manifolds with Cylindrical Ends“.

DSC 0095Първото издание на Конференцията беше проведено преди три години по инициатива на редица изтъкнати български математици и информатици, работещи у нас и в чужбина. Една от основните задачи на този научен форум е по-нататъшното укрепване и задълбочаване на връзките с българската математическа диаспора. „Дните на математиката в София“ се превръща в традиционна среща на българските математици, работещи в страната и в чужбина, с техни колеги от престижни научни центрове в света, за представяне на последните научни постижения в областта на математиката и информатиката и за набелязване на насоки за бъдещи изследвания.

Българската колегия на математиците и информатиците винаги се е грижила за създаване на плодотворна среда за творческо взаимодействие и възможности за работа по актуални научни направления на младите учени, чието участие в тазгодишната конференция се подпомага от Фонд „Научни изследвания“.

Специално внимание ще бъде отделено на възможностите за приложение на научните резултати в индустрията, както и на укрепването на връзките между науката и бизнеса. Тази година ще бъдат представени съвременните тенденции в развитието на фундаменталните и приложни научни изследвания в областта на математика и информатика.

DSC 0069В Дни на математиката в София 2017 участват около 250 учени от над 40 държави. Сред тях е и световноизвестният математик проф. Ефим Зелманов от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, лауреат на Филдсов медал през 1994 година (еквивалент на Нобелова награда в областта на математиката). На Конференцията ще бъдат изнесени над 170 доклада.

Програмата можете да видите на страницата на MDS 2017: http://mds2017.math.bas.bg/programme-schedule/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *