Дистанционното обучение се удължава до 13 април, няма да има нулева година

Дистанционното обучение на учениците в България ще продължи до 13 април. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обеща, че нулева година няма да има, тъй като ученето по интернет до момента дава добри резултати.

Министърът изпрати писмо до всички директори и учители в страната, казвайки:

“Уважаеми учители и директори,

През изминалата седмица стартирахме обучение в електронна среда. През първите дни целта беше да осигурим организационно и технологично обучението и да компенсираме част от пропуснатите вече дни за упражнение и затвърждаване на знания. Никой от нас не беше готов за тази ситуация, но благодарение на вас се справихме. Благодарим ви за усилията, енергията и ентусиазма, които вложихте. Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на вероятност е, че преустановяването на присъствената форма на обучение в училищата ще продължи поне до 13 април 2020 година. Това ни изправя пред задачата да направим електронната форма на обучение още по-пълноценна.”

„90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри“, каза Вълчев в интервю за Нова тв.

„Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, добави той.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, министърът отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *