Диляна Коджаманова: Тук-Там Кошер е вдъхновяващо събитие за професионално развитие

На 17 септември второто издание на събитието, организирано от Тук-Там — Кошер 2020, ще събере многообразие от хора и идеи на живо и в онлайн среда. Тук-Там Кошер е вдъхновяващо събитие за професионално развитие, създаване на полезни контакти, придобиване на нови знания и умения, достъп до най-интересните бизнеси и личности и до най-актуалната информация за живота в България.

Мотото на Тук-Там Кошер през 2020 е “Стигни далеч, остани близо“. Вижте какво сподели за събитието специално пред Uchi.bg Диляна Коджаманова.

-Здравей, Диляна! Разкажи ни малко за живота и образованието ти в Дъблин.

-Завърших магистратура по Творческо писане в Дъблин. Беше само едногодишна програма, която обаче ми даде много. Натрупах знания и умения, които прилагам в ежедневната си работа. Запознах се и с хора от различни националности, някои от които са ми близки приятели вече няколко години след края на обучението. Не на последно място, се научих на много по-голяма самостоятелност и придобих по-голяма увереност в собствените си възможности.

-Защо избра да учиш там и да се върнеш тук?

-Не съм тръгвала с нагласата да остана там, а да натрупам знания и умения, които после да приложа тук. Това беше и причината да кандидатствам за Фонд за стипендии на Тук-Там в първото му издание. Макар да не спечелих стипендия тогава, съм много щастлива днес, защото мога да прилагам наученото в Дъблин в работата ми като автор на съдържание в Тук-Там.

-През есента предстои събитието „Кошер 2020“. Сподели ни какво представлява то?

-Тук-Там Кошер е вдъхновяващо събитие за професионално развитие, създаване на полезни контакти, придобиване на нови знания и умения, достъп до най-интересните бизнеси и личности и до най-актуалната информация за живота в България.

Темата на Кошер 2020 е “Стигни далеч, остани близо,” защото вярваме, че човек буквално и преносно може да стигне далеч, но има начини да остане ангажиран и свързан с България. Това ще покажем и чрез тазгодишната програма, гости, лектори и компании.

-С какво ще се различава тазгодишното издание от предишните?

-Миналата година основният фокус на Кариерен Кошер беше да дадем възможност на българите с опит по света да си намерят професионална реализация обратно в България. Тази година променихме формата, защото и самите ние като организация се променихме. Предоставяме повече от кариерни възможности и се фокусираме повече върху професионално развитие, създаване на контакти и обмен на полезна и вдъхновяваща информация.

През 2020 събитието ще покаже не само работодатели, но и успешни и иновативни български бизнеси, а над 30 лектори с международен опит ще говорят на различни теми, както и ще дадем възможност участниците на събитието да придобият нови умения. Така всеки един посетител ще си тръгне с по-добро разбиране за възможностите в България за професионално развитие, с много нови контакти и нови знания.

Тази година сме подготвили и нови зони – в Hot Hive присъстващите ще научат повече за български технологични проекти и ще се запознаят с техните основатели, в Skills Lab ще могат да станат част от различни работилници, а в Buzz Hive ще могат да се запознаят с много и интересни професионалисти от различни сфери.

Също така, както споменах, темата на Кошер 2020 е “Стигни далеч, остани близо,” защото искаме да покажем, че независимо къде по света се намираш, можеш да допринасяш за положителна промяна в България. А за да достигнем и до българи Там, събитието ще се проведе и онлайн.

-Как ще се отрази пандемията върху връзките между бизнеса и кадрите у нас?

И двете страни – и бизнеса, и кадрите у нас, а и не само в България, ще се наложи да се адаптират към новата ситуация в няколко посоки.

От една страна, бизнесът, или по-точно определени сектори от него, ще намалят търсенето на кадри. Най-застрашени са възрастните работници, както и хората с по-ниски образование и умения. Този спад на търсенето може да се компенсира донякъде с търсенето на хора в други сектори, които ще останат по-малко засегнати от кризата. Също така специалистите очакват развитие на технологиите и още по-силно роботизиране на индустрията, поради нуждите на пазара.

От друга страна, кадрите също ще трябва да покажат много гъвкавост и адаптивност. Едно от нещата, към които вече се налага да се адаптират, е работата от вкъщи и провеждането на срещи онлайн. Продуктивността им от вкъщи и справянето със социалната изолация ще оформи до голяма степен и бъдещето на бизнеса като цяло.

-Разкажете ни малко повече за „Тук-Там“. Как се зароди тази инициатива, каква е мисията ѝ?

Тук-Там се заражда през 2008 година със 7 души, основателите на организацията, които се връщат в България след няколко години живот и работа в чужбина. Те осъзнават, че всички новодошли се срещат с еднакви предизвикателства. Така се заражда “Тук-Там”– сдружение на българи с опит и образование в чужбина, които вярват, че България е чудесно място за живеене, и искат заедно да го направят още по-хубаво.

Тук-Там е глобална общност от можещи, мотивирани и инициативни хора, които вярват в България. Вярваме, че тук има възможности за успешна кариера и щастлив живот. За нас знанието и уменията, придобити в чужбина, са ценни тук. Също така вярваме, че дори човек да е далеч от България, може да остане свързан със страната, да участва, допринася и да се ангажира със смислени каузи и проекти в България, независимо дали е тук или там.

-Какви са бъдещите ви проекти?

Ние вярваме в силата на общността, която е отворена за всеки, който работи за това България да е още по-добро място за живеене.

Ето защо в бъдеще ще продължим да сме фокусирани върху развитието и поддържането на тази общност от българи тук и там. Стремим се да изградим най-голямата мрежа на българи по света, която позволява на потребителите и членовете да са свързани едни с други и с България от всяка част на света. Предоставяме ясно и интуитивно структурирана информация, подкрепа за вземане на решения по отношение на професионално развитие, заминаване в чужбина и връщане от чужбина, както и принадлежност към общност със споделени ценности и каузи и възможности за принос.

Всеки, който вярва в мисията на Тук-Там може да стане част от общността като се регистрира на tuk-tam.bg, а всеки, който иска да стане член на Тук-Там, може да допринася с финансови средства или време за осъществяването на смислени каузи и проекти.

-Какъв e съветът ти към българите в чужбина?

Не бих си позволила да им давам съвет дали да останат там или да се върнат тук. Това е много лично решение и обикновено е свързано с различни фактори. Но със сигурност бих ги посъветвала да останат свързани с България по един или друг начин. От една страна, ангажираността с България ще им даде възможност да помагат за средата тук, а от друга страна – ще ги накара да се почувстват не толкова далеч от родината и ще усетят, че не са сами в избора си, какъвто и да е той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *