Дигиталното образование събира ученици, учители и предприемачи

0

Учители, директори, ученици, университетски преподаватели, предприемачи и представители на неправителствени организации ще споделят опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето. Те са сред участниците в организирания от Министерството на образованието и науката форум “Образование за утрешния ден”, който ще се проведе на 12 декември 2023 г., вторник в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“. Той ще бъде открит в 10:00 ч. от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и ще продължи през целия ден.

Желаещите да присъстват на форума могат да се регистрират ТУК.

Участниците ще се запознаят с вдъхновяващи примери за това как дигиталните технологии се прилагат успешно в образователната сфера. По време на форума те ще имат възможност да посетят и образователно изложение, където различни организации ще демонстрират  дигитални и STEM-базирани ресурси, материали, инструменти и разработки в помощ на училищната система. В изложението ще участват и пет училища, които ще представят добри примери в прилагането на дигитални технологии в обучението. Това са  Технологично училище „Електронни системи“ към Техническия университет-София, Професионалната гимназия по електроника в Правец, ОУ “Васил Левски” в Разград, Природоматематическата гимназия в Кюстендил и СУ “Иван Вазов” – Вършец.

С видео презентация във форума ще се включи Андреас Шлайхер, ръководител на Програмата за международно оценяване на учениците PISA и директор Образователни политики в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Първият от трите панела на форума е посветен на „Дигиталните технологии като ускорител и изравнител на възможности“. В него презентации ще направят директорите на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в София – Йорданка Неделчева и на СУ „Христо Ботев“ Карнобат Иван Стоянов. Своя опит в прилагането на високи технологии в обучението ще представи и Таня Сребрева, учител в ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ в Бургас.

По време на втория панел „Дигитално образователно съдържание“ своя опит ще представят представители на различни организации като Уча.се, Кан Академия България, Книговище и Коалиция за медийна грамотност. Свои презентации ще направят

Ангел Ангелов от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и проф. Сотир Сотиров от Университет „Асен Златаров“ в Бургас. Излъчени ще бъдат видеа с участие на учители, които най-активно са създавали уроци в „Дигиталната раница“.

Последният панел е посветен на изкуствения интелект и образованието на бъдещето. В него ще участва Мария Дренчева, ученичка в СМГ и изследовател в Институтa зa ĸoмпютъpни нayĸи, изĸycтвeн интeлeĸт и тexнoлoгии (INSAIT). Презентации ще имат Борис Михайлов от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“Елена Вързилова, учител по БЕЛ в ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив и Красимир Стоев от Академия „IТ таланти“.

Форумът ще завърши с презентация на Райчо Райчев, основател на EnduroSat – първата и българска компания, специализирана в разработването на наносателити и създател на нейната образователна програма Космически предизвикателства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *