С началото на пролетната ваканция на 1 април в образователната платформа „Книговище” започна онлайн състезание по четене с разбиране за деца от 1. до 7. клас. В него могат да участват и отделни деца, и цели класове. Състезанието продължава от 1 до 30 април и е безплатно за всички.
 
Състезанието започна по инициатива на Столична община и „Книговище” в рамките на кампанията „София чете”, но бързо се разрасна и обхвана 10 области в страната. Това са областите София-град, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, Стара Загора, Търговище, Хасково и ЯмболТе заявиха участие през местните регионални управления на образованието (РУО).

Месецът на състезанието никак не е случаен. През април честваме два международни празника, свързани с четенето – Международния ден на детската книга на 2 април и Световния ден на книгата и авторското право на 23 април.

Макар да са във ваканция, децата са активни в „Книговище” от съвсем рано сутрин и до късно вечер, за да отговарят на върпоси по детска литература и по новините за деца на първата българска детска медия – „Вижте”. Само в първите 2 дни на състезанието са решили над 4000 въпросника – 4 пъти повече от обичайното.

Надпреварата в „Книговище” е в любим на децата формат – онлайн игра, в която печелят точки, жълтици и виртуални награди и постепенно покоряват 14 читателски нива. Колкото повече детска литература и новини прочетат децата през април и колкото повече верни отговори имат на въпросите по тях в „Книговище”, толкова по-голям е шансът им да спечелят в състезанието.

„Книговище” съдържа над 3 000 въпросника игри по детски приказки, енциклопедии, романи, читанки, както и по новините за деца на „Вижте”. През 2019/2020 г. именно в „Книговище” се проведе и първото Национално състезание по четене под егидата на МОН.

Няма нужда от предваритела регистрация за състезанието. Децата от 10-те области участват автоматично, ако имат профили в играта. При включването на нови области в състезанието със закъснение, резултатите на децата и класовете ще се отчитат със задна дата, от 1 април.

Децата могат да играят в удобно за тях време в клас или вкъщи, на компютър, таблет или мобилен телефон в приложението на „Книговище” за Android. В края на състезанието ще бъдат отличени най-добрите деца и класове. Резултатите ще се формират както от броя спечелени точки, така и от процента верни отговори на въпросите. Децата и класовете ще печелят преднина и със създаването на въпросници за онлайн платформата. Победителите ще получат безплатен едногодишен абонамент за Книговище за учебната 2022/2023 г.  и грамоти.

Повече детайли за правилата на състезанието ще намерите в блога на „Книговище”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *