Деца от домове усвояват занаяти

Фондация

Фондация
Фондация “Подарете книга”

Деца на възраст от 16 до 19 години от различни домове в страната пристигнаха в София в началото на седмицата, за да участват в професионалните курсове, организирани от фондация „Подарете книга“. В рамките на инициативата „И после работа“, с помощта на група доброволци около 40 момичета и момчета учат в продължение на една седмица готварство, фризьорство, масаж, пеене, градинарство, животновъдство, строителство и други професии. Младежите сами са избрали курсовете, в които искат да се запишат според своите интереси и заложби. Целта на едноседмичното обучение е да усвоят основите на съответния занаят и да решат дали това ще бъде тяхната професия.

Освен на занаят, младежите се обучават също на български език и компютърна грамотност. Всеки следобед учители от Европейския лицей им преподават писане на CV, правопис и компютърна грамотност, а вечерите младежите се срещат с доброволци, слушат лекции от успели хора, които също са имали труден живот, посещават боулинг, кино и театър. Фондация „Подарете книга“ няма нито един служител и всичко се случва с доброволния труд и усилията на много хора.

„Желанието ни е децата в неравнопоставено положение да се запознаят с интересни хора и да научат какво те са правили на техните години, да създадат приятелства. Защото никой не се е провалил в живота заради това, че е имал само един чифт обувки, но е страшно, ако не е имал добър пример и правилния идеал до себе си. На тези деца скоро им предстои да напуснат домовете и да се изправят пред трудностите на живота и от всички членове на обществото ни зависи, дали след това те ще се превърнат в част от проблема, или ще получат шанс за развитие, превръщайки се в част от решението“, каза Благовеста Пугьова основател на Фондация „Подарете книга“.

Финалът на инициативата “И после работа” ще е в събота на гребна база Панчарево, където Кубрат и Тервел Пулеви ще връчат на децата дипломи за завършените курсове. Програмата за деня предвижда още свежо настроение с песните на Любо от “Те”, състезания с лодки, коктейл и кетъринг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *