По случай Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт „Как се пише?“ разширява съдържанието си за повишаване на грамотността. Платформата, която от 10 години е един от най-надеждните източници за езиковата ни култура, вече е с много по-широка палитра от полезна информация, достъпът до която е безплатен за всички потребители.

Нека изпълним този светъл празник със съдържание – не само в преносния, но и в буквалния смисъл“, споделя създателката на „Как се пише?“ Павлина Върбанова, доктор по български език и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап. Тя допълва, че познаването на езика ни и правилата в него е важно за всеки с буден дух – за да може в днешната динамична комуникация да общува пълноценно в различни сфери: професионална, обществена, административна, образователна.

В помощ на ученици, журналисти, политици и всички, които държат на речта и спазването на книжовната норма, са достъпни над 3300 публикации за българския правопис, пунктуация и граматика. Освен тях са изследвани различни езикови казуси – особени или спорни случаи, в които не може да се каже категорично кой вариант е правилен.

Може да открием и нови категории в секцията „И още…“ с полезни съвети за публичната реч – как да се изразяваме добре, когато общуваме официално, как да пишем служебни имейли. Разгледани са и често допускани грешки в медиите, както и някои нови тенденции в публичното говорене.

Сред съдържанието има и полезни списъци, в които може да се провери как се пишат имената на политическите партии, държавните институции, органи и структури, както и празниците. Улеснение са и включените указатели с често употребявани съкращения, дублети (например вземам и взимам) и пароними (като нотариален и натурален).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *