Деветокласник замина на едногодишно обучение в САЩ

_DSC1676B 100Деветокласникът Мартин Димитров от ЕГ „Гео Милев“ замина на едногодишно обучение в САЩ. Той е един от шестимата българи, които спечелиха стипендия по програмата за обучение на ученици YES и заминава да учи за година в САЩ.

В САЩ ще бъде настанен в дома  на приемен родител – мъж, който работи в областта на информационните технологии. За 7 години той вече е посрещнал 14 деца по програмата. Заедно с Мартин в дома му ще има и момче от Йемен. В Далас Мартин ще посещава общообразователно училище.

Програмата за обмен на ученици YES стартира през октомври 2002 година с няколко основни цели: да насърчи разбирателството сред младежи от подбрани за участие в програмата страни и американски ученици, да стимулира развитието на толерантност, зачитане и уважение сред представители на различни етнически, религиозни и културни общности, да подпомогне младите хора да изявят лидерските си заложби и умения и т.н.

България е една от страните, избрана да участва в програмата. Вече няколко години наши ученици имат възможност за едногодишно обучение, спонсорирано от правителството на САЩ. На избраните ученици се предлагат: безплатен двупосочен билет, едногодишен престой в подбрано американско семейство и обучение в училище, месечна стипендия за участие в обществени дейности, медицинска застраховка и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *