Две първи места излъчи финалът на CodeIT 2018-2019

На официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха отличени победителите във финала19-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT.bg, Сезон 2018-2019 (http://codeit.bg/). Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За поредна година най-старото частно състезание по програмиране в света събра едни от най-блестящите млади таланти в София. През сезона участваха над 200 състезатели от 17 държави, сред които Сърбия, Хърватска, Украйна, Румъния, Северна Македония, Египет, Индия, Република Южна Африка, Иран, Русия и др. До финала достигнаха дванадесет състезатели от основното и петима от младежкото CodeIT класиране.

За първа година състезанието излъчи двама победители – Мартин Копчев, 9 клас при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и Антъни Господинов, 11 клас в ПМГ “Атанас Радев” и Школа по информатика „Шикови“, гр. Ямбол. Грамоти и награди на всички финалисти бяха връчени от академични, институционални и бизнес партньори на състезанието. Победителите бяха наградени от Красимир Манев – почетен председател на журито в конкурса, една от водещите фигури в ИТ културата в България и по света и един от създаетлите на еJOI – Младежката олимпиада по информатика. Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и водещ на церемонията сподели: „CodeIT е част от консистентната политика на Мусала Софт за инвестиции в образование. Състезанието има традиции в България и печели все по-голяма популярност извън пределите на страната. За нас и партньорите ни срещата с най-талантливите в състезателното програмиране е вдъхновение. Щастливи сме, че сме част от тяхното развитие като бъдещи световни технологични лидери.“

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост тази година е Скот Ву от САЩ, завършил Харвард, трикратен златен медалист на IOI, а през 2014 година печели първо място в олимпиадата. Скот Ву връчи наградата на победителят в CodeIT Junior.

Класирането на всички участници във финала е както следва:

Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2018-2019:
1 място: Мартин Копчев (Габрово, България)
1 място: Антъни Господинов (Ямбол, България)
3 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия)
4 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия)
5 място: Иво Карагьозов (Варна, България)
6 място: Виктор Кожухаров (Русе, България)
7 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия)
8 място: Даниел Данаилов (Ямбол, България)
9 място: Андрей Орап (Кременчук, Украйна)
10 място: Румен Михов (Ямбол, България)
11 място: Андон Тодоров (Благоевград, България)
12 място: Слави Георгиев (Русе, София)

Класиране CodeIT Junior 2018-2019:
1 място: Юлиян Славчев (София, България)
2 място: Кръстан Драганов (София, България)
3 място: Неманя Майски (Сомбор, Сърбия)
4 място: Дениз Потурлиев (Плевен, България)
5 място: Атанас Димитров (София, България)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *