Два от отличените с Costa Book Award 2018 романи – на български до края на годината от издателство “Еднорог”

0

Два от отличените с популярната литературна награда Costa Book Award за 2018 романи – Normal People на младата и набираща все по-голяма популярност ирландска писателка Сали Руни и The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, забележителен дебют на Стюарт Търтън, ще излязат на български език до края на годината с логото на издателство „Еднорог“.

 

Сали Руни е един от най-вълнуващите гласове сред забележителното ново поколение ирландски писатели. Журито, връчващо тазгодишната награда „Ман Букър“, изглежда също  мисли така – то включи романа Normal People в дългия списък номинирани за престижната награда. Миналата година Руни беше определена от “Сънди Таймс” за „млад писател на годината“ и попадна  в късия списък за наградата за разказ на същото издание.

 

Normal People, отличен в категорията „Най-добър роман“ на наградите Costa, разказва историята на Конъл и Мариан, които израстват заедно в малко провинциално градче в Ирландия, но приликите между тях свършват тук. В училище Конъл е популярен сред съучениците си, докато Мариан е особнячка, научила по трудния начин, че е по-добре да стои на разстояние от другите. Проследяваме техните сложни отношения чрез поредица от несвързани сцени, които се случват между 2011 и 2015 година. Върху събитията хвърлят сянка т.нар. от самата Руни „външни за отношенията обстоятелства“ – нарушените връзки и насилието в семейството на Мариан, социалните разлики между двамата и по-широкият контекст – Ирландия, съвземаща се от голямата рецесия, класовата структура, която оказва влияние върху социалния живот и образованието на младите хора.

 

 

 

Стюарт Търтън е завършил философия и английска филология и е журналист на свободна практика. Първата му книга, The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, печели наградата Costa в категория „Дебютен роман на годината“. Замисълът на романа е повече от интригуващ. По време на прием, организиран от родителите ѝ, Евелин Хардкасъл ще бъде убита – отново. Тя е била убивана стотици пъти и всеки ден Ейдън Бишъп не успява да я спаси. Единственият начин да излезе от този порочен кръг е да разбере кой е убиецът на Евелин. Но всеки път, когато денят на нейното убийство започне отново, Ейдън се събужда в тялото на различен гост, присъствал на приема. А някой е достатъчно отчаян, за да се постарае Ейдън никога да не напусне имението „Блекхийт”…

 

Литературната награда Costa, основана през 1971 г, е една от най-престижните и популярни британски награди и се връчва на някои от най-добрите литературни произведения, написани от англоезични автори, живеещи на територията на Великобритания и Ирландия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *