„Да мислиш двайсети век“ от Тони Джъд, в сътрудничество с Тимъти Снайдър

0

На 2 ноември у нас излиза от печат „Да мислиш двайсети век“ – книга с беседи на Тони Джъд с неговия ученик и последовател Тимъти Снайдър. Истинско прозрение за всеки, който би желал „светлина, повече светлина“ в мрачния и коварен лабиринт на миналото столетие.

По думите на Тимъти Снайдър „Да мислиш двайсети век“ (превод: Невяна Андреева, 472 стр., 28 лв.) е история на политическите идеи и морално-философски трактат в едно, „разказ за живота на мисълта, но и за живота, изживян с мисъл”. Това е интелектуална биография на историка и есеиста Тони Джъд, роден в средата на XX век в Лондон само няколко години след катаклизма на Втората световна война и Холокоста и точно по времето, когато комунистите заграбват властта в Източна Европа. И най-накрая тя е опит да се проследят границите на политическите идеи (и тяхната способност да се възраждат), а също и моралните провали (и задължения) на интелектуалците в политиката. „Да мислиш двайсети век” обхваща някои от най-важните идейни ядра на политическата мисъл през миналия век: Холокоста като еврейски и германски въпрос, ционизма и неговите европейски корени, английския ексепционализъм и френския универсализъм, марксизма и неговата прелъстителност, фашизма и антифашизма, възраждането на либерализма като етика в Източна Европа, а също и социалното планиране в Европа и Съединените щати. Едно от предизвикателствата пред интелектуалците в XXI век може да се състои в следното: да се застъпят за истината като такава и в същото време да приемат многообразните ѝ форми и основания. С пледоарията, която Тони произнася в защита на социалната държава в края на тази книга, той дава пример как би могло да изглежда това.

Роден малко след катастрофата, предизвикана от националсоциализма, Тони Джъд е забележителен историк и брилянтен публицист, професор по европейска история и история на идеите, виден публичен интелектуалец на нашето време. Преподавател в Кеймбридж, Оксфорд и Бъркли, професор по европейски науки в Нюйоркския университет, а също основател и директор на Института „Ерих Мария Ремарк“ в Ню Йорк. Член е на Американската академия за изкуства и науки и на Британската академия. Автор е на 14 книги, а също и редовен сътрудник на реномирани периодични издания като „Ню Йорк Ревю ъв Букс“, „Ню Йорк Таймс“, „Таймс Литерари Съплемент“ и др. През 2008 г. Джъд се разболява от амиотрофична латерална склероза, неврологично заболяване, водещо до парализа и смърт. Въпреки това продължава да пише и публикува до самия си край. Малко преди смъртта му вестник „Гардиън“ го нарича „най-живия ум в Ню Йорк“.

Официалната премиера на книгата ще се състои на 6 ноември в  Конферентна зала на Софийския университет, Северно крило на Ректората, ет. 2. Повече информация можете да намерите тук.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *