Гьоте-институт България организира първия Музеен Уикипедия едитатон

0

Гьоте-институт България има удоволствието да организира първия Музеен Уикипедия едитатон. Той ще се проведе онлайн между 27 и 29 октомври с идеята до Деня на будителите, 2 ноември, да бъдат актуализирани и публикувани Уикипедия статии, които да обогатят съдържанието и да популяризират музейното дело в България.

Инициативата, част от дългосрочния проект “Музеят – място за среща” на Гьоте-институт, цели да подчертае ролята на музеите в културния и социален живот, както в исторически план, така и в съвремието.

В рамките на едитатона ще се създават и допълват статии за музеи, арехологически и исторически обекти. Участниците ще се запознаят със системата за качване и промяна за статии, както и с основните стратегии за структуриране и подгтовяне на текстовете и изображенията.

Водеща на уъркшопа ще бъде Жюстин Томс – членка на Българското уикипедианско общество, както и експертка в сферата на комуникациите и връзките с обществеността.

Като участници в едитатона са поканени музейни работиници, както и педагози, ПР-и, историци, изкуствоведи и изследователи, чиято работа и интереси са свързани с музейното дело и културното наследство.

Необходима е предварителна регистрация на stefka.tsaneva@goethe.de до 22.10.2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *