„Гражданин с безсмислен вот” – новата публицистична книга от проф. Валентин Мутафчиев

Уважаваният български ортодонт проф. Валентин Мутафчиев разглежда наболели за обществото теми като пробойните в здравеопазването, липсата на навременнно и обективно правосъдие, задкулисието, корупцията, укриването на данъци, незаконните строежи и куп други нередности у нас в новата си публицистична книга „Гражданин с безсмислен вот“. Разгърнатите на страниците на изданието мисли на професора нямат претенциите да са готови решения, а по-скоро да щрихират проблемите, които измъчват независимия български „гражданин с безплатен вот“ (според първата публицистична книга на автора) – проблеми, за които трябва да говорим по-често и по-високо.

Колко негативно влияние оказват върху нацията ни липсата на адекватна стратегия и приемственост при изпълнение на стратегически цели? Защо безконтролното нарастване на болнични легла не бива да бъде подминавано с лека ръка? Каква е връзката между минималната пенсионна възраст, гражданските права и компенсациите?

В търсене на отговорите на тези и редица други наболели въпроси, свързани със съвремието и бъдещето на българина, един от най-изтъкнатите специалисти-ортодонти в България – проф. Валентин Мутафчиев – е написал втората си публицистична книга: „Гражданин с безсмислен вот”.

С прецизен анализ, но без да има претенциите, че предлага готови решения, професорът насочва вниманието на читателя към основните проблеми, пред които се изправя съвременното българско общество.

Освен безумията в правосъдната ни система и здравеопазването ни, сред разгледаните от Мутафчиев въпроси са още неграмосността, демографските проблеми, източването на здравната каса, проблемите в БДЖ, популизма на псевдозащитниците на природата, безработицата, пенсиите и заплатите, (не)разбирането на Истанбулската конвенция и др. Изложена е и активната позиция на автора за отварянето на Българската православна църква към хората.

В предговора на „Гражданин с безсмислен вот“ проф. Мутафчиев обобщава: „Пиша, защото истината е една, а ние сме много. Защото интересите на управляващи и опозиция се разминават с интересите на мислещите граждани с безплатен вот, пряко или косвено и с интересите на бедните и на богатите, с интересите на имагинерния „народ“, за които се вайкат всички политици.“

Проф. Валентин Мутрафчиев (1943) е родом от Трявна. Завършва Стоматологичен факултет – София и през 1971 г. започва работа като асистент в Катедрата по ортодонтия във факултета, където от 2007 г. е ръководител. Член и съосновател на Европейската и Световната федерация по ортодонтия, проф. Мутафчиев е и създател и ръководител на първата ортодонтска клиника у нас – „Валор“. Освен с дългогодишната си практика като специалист по ортодонтия и един от пионерите в прилагането на съвременните ортодонтски апарати и подходи в България, проф. Мутафчиев е автор и на 4 учебника, 5 монографии и над 100 публикации по ортодонтия, както и на поетичната книга „Извънбрачна любов“ (2009), публицистичния сборник „Гражданин с безплатен вот“ (2013) и автобиографичната книга „ДИРЯ. Моята ортодонтия“ (2016). Член е на Съюза на българските писатели и е почетен гражданин на Трявна.

Официалната премиера на новата книга на проф. Мутафчиев – „Гражданин с безсмислен вот“, ще се състои на 11 септември (сряда) от 18:00 часа в Театър „Българска армия“, зала „Миракъл“ (ул. „Георги С. Раковски” 98, ет. 5). За книгата ще говорят авторът, поетът Христо Ганов и проф. Милан Миланов. През септември проф. Мутафчиев ще представи книгата и в родната си Трявна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *