Годишнината на Националния музей на образованието – под патронажа на МОН

Министър Красимир Вълчев прие предложението на Националния музей на образованието всички инициативи по повод 45 години от създаването на НМО – наследник и продължител на първия Държавен училищен музей от 1905 година, да преминат под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Това стана на работна среща с директора на музея Мая Карагьозова и началника на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов. Г-жа Карагьозова уведоми министъра, че музейните събития, свързани с годишнината, ще носят логото за визуална идентичност на Европейската година на културното наследство.

Срещата се проведе вчера преди обяд в НМО, в рамките на двудневното посещение на министъра в Габровска област.

Гостът потвърди присъствието си на 18 май, когато ще бъде кулминацията на музейните инициативи, под знака на годишнината.

Новината за патронажа и гостуването на министъра на образованието на 18 май беше съобщена лично от г-н Вълчев на кмета на Община Габрово Таня Христова в присъствието на г-жа Карагьозова. Това стана след работна среща с директори на детски градини и училища от Габровска област в ритуалната зала на Община Габрово, на която беше поканено и ръководството на музея.

По време на визитата в НМО г-н Вълчев и г-жа Карагьозова обсъдиха работния проект за основен ремонт, реставрация и модернизация на старата сграда на Национална Априловска гимназия – Габрово и Национален Музей на образованието – Габрово, както  и нуждаещите се от спешен ремонт сутеренни  помещения в музея.  

Преди деловата част гостът се запозна с постоянната експозиция и остана впечатлен от музейния разказ за историята на българското образование и показаните културни ценности. С особен интерес той разгледа експонатите, свързани с училището през Възраждането – дивит, пинакида, табла за писане, калем, псалтир, часослов. Впечатли го красивото оформление на монографията на Калайдович “Иоанн екзарх Болгарский” (1824), възрожденската училищна книжнина,  първите български географски карти, използвани в училище. Г-н Вълчев се задържа и пред витрините с документи – закони, наредби, правилници, носещи подписа на неговите предшественици назад във времето – Иван Гюзелев, Константин Иречек, Райчо Каролев, Константин Величков, Иван Шишманов…

Директорът на музея запозна министъра с инициативите, които ще преминат под знака на годишнината – национална дарителска кампания, издаване на хроника за началото на музейно-училищната традиция през 1905 г. и нейното възстановяване през 1973 г. със създаването на Националния музей на образованието, нова външна експозиция “Алея на знанието”, конференция с международно участие “Музеите и училищната история”, два тематични цикъла събития през май и ноември, както и с първите стъпки на Център “Музейно училище” – партньорска инициатива на музея с РУО – Габрово.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *