Гимназисти от цяла България се състезават за най-добър виртуален бизнес

Pobeditelite_v_nadprevarata_Virtualno_predpriyatieОтбор „105“ (12-ти клас) от 105-то СОУ, София спечели националната надпреварата „Виртуално предприятие” 2014, която се организира за 16-ти пореден път от Джуниър Ачийвмънт България. Младите предприемачи се пребориха за отличието в конкуренция с представители на гимназии от цялата страна. Основната им задача беше да покажат уменията си в управлението на виртуални компании. Финалът на състезанието се проведе на 12 април (събота) в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади и съзтезания в София. Мениджърите ученици, които показаха най-добри резултати по време на събитието, получиха своите призове от Силвия Кънчева, държавен експерт към МОН и Ваня Кастрева, началник на РИО, гр. София.

Надпреварата „Виртуално предприятие“ стартира с тренировъчни кръгове през ноември, а през февруари се проведе и националният кръг на инициативата. Общо осем отбора от Пловдив, София, Самоков, Казанлък и Видин достигнаха до финалите на тазгодишното състезание, което е със статут на „Национална олимпиада по икономика“ в календара на МОН. Освен в отборната надпревара, учениците решаваха и индивидуален тест по икономика, зададен в началото на състезанието, който, заедно с отборното класиране, определи и персонални победители в играта. Междувременно всички ученици от първите 3 отбора в класирането имаха шанса да получат допълнителна награда – възможност да кандидатстват за стипендия от общината в родния си град в размер на 2000 лв.

„Виртуално предприятие” е образователно онлайн състезание, организирано на национално, европейско и световно ниво. Тази година в програмата се включиха общо 160 отбора от 20 населени места, които се състезаваха онлайн в продължение на 3 месеца. Участниците във виртуалната игра стартират онлайн компании при равни условия и вземат решения за пет основни показателя на произвеждания продукт: цена, обем на производството, маркетинг, капиталови инвестиции и развойна дейност. Решенията им трябва да са съобразени с реалната пазарна среда и макроикономическата политика. Крайното класиране се осъществява чрез Индекс на пазарното представяне, който сравнява резултатите по предварително зададени критерии. Програмата “Виртуално предприятие” е предназначена за младежи на възраст между 15 и 19 години. Инициативата дава възможност на учениците да тестват и развият бизнес уменията си, като вземат решения, които имат реално влияние върху фирмата, която управляват. В Европа тази инициатива е позната под името Virtual Business Challenge (VBC), а на световно ниво – HP Global Business Challenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *