„Геймлофт София“: „Самопознанието“ е ключово за развитие в гейм индустрията

Разработването на видеоигри е мечта за много хора и за почти всички геймъри. Проблемът е, че това е доста сложен процес, който изисква освен висока доза креативно мислене, така и доста познания и умения. Предимството на гейм индустрията е, че за създаването на едно заглавие се изисква доста широка палитра от специалисти и лесно може да паснете в някой от необходимите профили.

Друг интересен момент в кариерното ви развитие, ако сте избрали този сектор, е фактът, че самопознанието и самоусъвършенстването е много по-ключово отколкото в редица други индустрии. Наличието на добър ментор е много ключов момент, но оттам насетне всичко опира до вас и стремежът ви за израстване, коментират от „Геймлофт София“. Българското звено на френския разработчик на мобилни игри Gameloft разполага с над 200 служители от всякакъв профил и над 15 години създава продукти за мобилни телефони в столицата.

Безценните дебри на интернет

Представете си, че имате цялото познание на човечеството събрано на едно място. За какво ще го използвате? За изобретения или лек срещу всички болести? Това е интересен философски въпрос, който е бил актуален преди около стотина години. Отговорът в днешната му реалност е – за споделяне и снимане на клипове с котки. Всеки един човек с достъп до интернет има огромна сила – възможността да получи достъпно и подробно знание в почти всяка област. До голяма степен достигането му изисква голяма доза желание, малки инвестиции в техника (таблет за рисуване, ако ще развивате тази област например), много търпение и постоянство.

YouTube е пълно с подробни видеоуроци за първи стъпки в програмирането, графичния дизайн, дигиталното рисуване, последното било то традиционно двуизмерно или 3D такова. Във видеоплатформата на Google има десетки и стотици часове уроци, които са разделени в зависимост от нивото, на което се намирате. Чрез примери, упражнения и много желание ще можете да положите едни доста здрави основи в някои от главните специалности в гейм индустрията.

Следващата фаза е да инвестирате сравнително малки суми за достъп до уроци за по-напреднали в специализирани обучителни платформи като Udemy например. Много често компании като „Геймлофт София“ предоставят достъп до тези ресурси като част от програмите за усъвършенстване на своите служители.

Последният етап е малко по-труден. При него се изисква да се запознаете с някой ментор, за препоръчване да е от индустрията, който да може да ви дава обратна връзка за вашите разработки и творби. Ако сте влезли в някое от гейм студиата като стажант или на пробен период, то това ще е златен шанс за вас. Доста от специалистите, които качват безплатни уроци онлайн също често са готови да дадат обратна връзка и е въпрос да ги попитате.

Образование и опит – препоръчителни

Безценните и в доста случаи безплатни курсове онлайн няма да заменят напълно традиционното образование. Българските университети в повечето случаи нямат обособени катедри или специалности, свързани директно с гейм индустрията. Има и изключения, като Националната художествена академия (НХА) и Нов български университет (НБУ), които разполагат с такива посветени на видеоигрите.

За програмистите, които искат реализация в гейм индустрията, Факултетът по математика и информатика към Софийския университет “Св. Климент Охридски” е страхотна отправна точка, както и програмистките и IT програми на Техническия университет.

Популярност набират и независимите академии, които помагат да се намали разликата между търсенето и предлагането на пазара на труда. Особено в техническите сфери. За гейм индустрията подходящи за първи стъпки са софтуерните такива на „Телерик“ или СофтУни. От една година в България работи и ARC Academy, която е насочена изцяло към подобни креативни технологични сектори и има секция специално за гейм разработването. В нея сред основните лектори са водещи лица от „Геймлофт София“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *