В последните класове учениците ще учат и работят

0

Драгомир СтойневУчениците да получат занаят още в училище, такава е целта на постигнато споразумение  между образователното, социалното и икономическото министерства. Споразумението ще бъде подписано през септември, съобщи икономическият министър Драгомир Стойнев.

Според него половината от деня учениците трябва да учат, а другата половина да работят. Идеята е да ходят на стаж в предприятията, за да добиват квалификация.

Стойнев допълни, че целта е българският бизнес да може да разполага с подготвени квалифицирани кадри, каквито в България все повече липсват и че образованието трябва да отговаря на нуждите на бизнеса.

„През септември се надявам да подпишем и споразумение между министерствата на икономиката, образованието и труда и социалната политика, за да въведем по нов начин дуалната система, при която младите хора половината време учат, а другата половина работят. Искаме да направим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри”, каза още Стойнев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *