В Музейко може: За чудатите въпроси и неподозираните приключения

„Възрастните обичат цифрите. Когато им разправяте за някой нов приятел, те никога не ви питат за най-същественото. Никога не ви казват: „Как звучи гласът му? Какви игри предпочита? Събира ли пеперуди?“ Те ви питат: „На каква възраст е той? Колко братя има? Колко килограма тежи? Колко печели баща му?“ Едва тогава смятат, че вече го познават. Ако кажете на възрастните: „Видях една хубава къща, построена от розови тухли, със здравец по прозорците и с гълъби на покрива…“, те не могат да си представят тая къща. Трябва да им кажете: „Видях една къща, която струва сто хиляди франка.“Тогава те възкликват: „Колко хубаво!“, „Малкият принц“, Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Колко различни въпроси задават децата и възрастните. В израстването въображението и жаждата за опознаване са водещи при всяко дете, но възрастните не винаги разбираме детските въпроси. Някои ни звучат смешно, други странно, трети причудливо и нелогично, но всички те имат огромно значение. Новите знания идват с хиляди въпроси, с много опити и експеримети, с нови игри и преживявания.

Как ще ви се стори въпросът „Мамо, може ли да предскажа времето?“. Вероятно ще обясните, че предсказването на времето е наука, изисква много различни познания и опит и т.н. Този въпрос може да срещнете и в най-новото приложение на  Музейко – “В Музейко може”, което има за цел да зададе на родителите по детски въпроси, които насочват към различни дейности в научния детски музей. В зависимост от това какви неща бихте позволили на малките, приложението ще ви насочи към точното занимание.

Ако отговорите на детето си: „Да, разбира се, можеш да предскажеш времето“, Музейко веднага ще ви отведе на „Зеленият покрив“, където ще разберете много интересни факти за метеорологията. Всяко дете може да използва метеорологичната клетка или пък да види света от погледа на катерач с помощта на стената за катерене.

Ако се сещате за любим спомен от детството и той е да висите от някоя катерушка с главата надолу, а сега смятате, че това е опасно за вашето дете, в „Музейко“ ви очаква светът на природата, където децата могат за кратко да се поставят на мястото на прилепите – да спят с главата надолу, в напълно безопасна среда, и да разберат как така летящите бозайници успяват да се ориентират в тъмното. Освен прилепите, те ще влязат в света на други животински видове и ще научат много интересни факти за тях, представени по вълнуващ и грабващ вниманието начин.

Големите скрити съкровища, заровени под земята, Индиана Джоунс, тайните карти със закопани сандъчета злато – едни от любимите детски приключенски сюжети. Те могат да отведат лесно малчуганите в света на археологията и историята. В „Подземните тайнства: Истории“ в детския научен музей ще разпалят истински интереса и любопитството на детето ви към историята, като то само ще има възможност да търси всякакви скрити съкровища от България и света.

Освен под Земята, „Музейко“ предлага и космическа разходка за невръсните любители на ракетити и Космоса. Вашето разрешение да се качи на втория етаж, ще се превърне в една огромна стъпка за детето в света на астрономията, физиката и биологията. Светът там може да бъде погледнат от различен ъгъл – този на звездите. А какви други възможности предлага „Музейко“ спрямо това дали позволявате почти всичко на детето си или сте по-строг родител, можете да разберете, като отговорите на въпросите в приложението “В Музейко може“ на www.play.muzieko.bg! Нека приключението започне сега!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *