Въпроси, на които учените нямат отговори

0

 

Науката се развива вечно. Нещата, които преди 20 години изглеждаха напълно нереални в медицината и технологиите, сега са част от ежедневието. Но все още има някои въпроси, на които науката не може да даде отговор. Каквито и проучвания да се правят, колкото и сложни уреди или лабораторно обзавеждане да се използва, все още няма обяснение за това, как първоначално е възникнал животът, защо има плацебо ефект, какво „разбират“ компютрите и още много…

1. Как започва животът на Земята?

Има много теории, които се опитват да отговорят на този въпрос, но дори хората, които имат една и съща концепция за живота, не винаги могат да се единодушни. Например някои мислят, че самата Земя е образувала сложни молекули, които са довели до появата на живот. Но хората, които вярват на тази теория, нямат същото мнение за това къде се е случил най-важният процес: във вулканични кратери, под лед или в почвата? Има много мнения, но това не прави отговора по-ясен.

2. Как действа плацебо ефектът?

Плацебо е нещо, което няма очевидни терапевтични ефекти (като например водата). Феноменът, когато хората започват да се чувстват по-добре след прием на псевдолекарство, се нарича плацебо ефект.

Има няколко теории за това как работи. Някои хора вярват, че човешкото съзнание прави нещо, така че тялото да лекува, защото пациентът вярва, че лечението ще помогне. Други смятат, че дори разговор с лекар е достатъчен, за да се почувства човек по-добре. Други казват, че плацебото няма никакъв ефект. Така или иначе, плацебо ефектът е въпрос, на който няма отговор.

3. Как компютрите разбират какво казват хората?

Нашият език е сложна структура, която зависи от много различни фактори. Що се отнася до изкуствения интелект, интерпретацията е много важна. Например фразата „яжте тази купичка супа“ хората разбират като предложение да ядат супа. А купата, в този случай, е количеството супа. Компютърът разбира тези думи буквално – като заповед да се изяде купата.

Днес компютърът не е нищо повече от устройство, което не може да разбере контекста толкова добре, колкото може човек. И това означава, че в този момент е невъзможно да накараш компютъра да разбира 100% от човешката реч.

4. Не е ли очевидно?

Нещо може да ни се стори очевидно, когато знаем за него. Но, запитвайки се, дали е било очевидно преди да го научим, е нещо като ретроспективен предразсъдък. Ето как работи: в момента, в който някой ни обясни нещо, ние осъзнаваме, че това е логично и инстинктивно усещаме, че е истина. Ето защо имаме чувството, че нещо е очевидно и че не може да бъде по-различно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *