Въвеждат нови критерии и правила за прием в първи клас

0

ученикС нови критерии и правила за прием в първи клас ще се сблъскат родители и ученици тази година, информира Нова ТВ. Очакваше се наесен да има един от най-големите випуски първокласници. От родените преди седем години 80 956 деца обаче, едва 66 186 ще влязат в първи клас. Голямата разлика се отдава на факта, че много малчугани са напуснали България заедно с родителите си.

Въпреки това и тази година се очертава сериозна битка за много училища. Освен това критериите, които носят точки ще се променят. По-строги ще бъдат изискванията за местоживеене. Някои училища ще изискват родителите да са адресно регистрирани поне шест месеца преди записването на хлапето. В други школа ще отпаднат бонус-точките за братя, сестри или родители, учили в същото заведение.

Местоживеенето се очаква да остане един от най-сериозните критерии, но с още по-сурови правила. Там, където досега не е имало уседналост, ще бъде въведена. Родителите ще трябва да живеят в района на училището от поне шест месеца. Има и риск част от децата да останат необхванати, ако нито едно училище не е посочило адреса му в района си за прием. Затова директорите настояват процеса да се координира от общините.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *