ВСУ „Черноризец Храбър” ще стане академичен център за изследване на киберсигурността

0

“Обявявам началото на инициативата на Варненския свободен университет – “Рицари срещу машините”, каза пред журналисти днес президентът на ВСУ “Черноризец Храбър” доц. д-р Красимир Недялков. Това стана минути преди откриването на иновативните магистърски програми “Киберсигурност” и “Интелигенстни системи за сигурност”, част от проекта „Черноморска академия за сигурност”. Образователният продукт се отличава с това, че ще подготви висококвалифицирани специалисти по киберсигурност, които могат да защитят интересите на държавата, на обществото, на бизнеса – със силата на правото, а не с правото на силата, коментира проф. д-р Петър Христов – ректор на университета. „Кибер рицарите” ще се подготвят не само в областта на информационните технологии и право, но ще бъдат физически силни, психически издръжливи, високо мотивирани и волеви.

„В понятието “Кибер” се вплитат и образование, и международни отношения, защото без разбирането за тях няма как да се борим с проблемите на киберсигурността. Черноморската академия за сигурност на Варненския свободен университет днес е първата стъпка в поставянето на България в центъра на решаването на тези проблеми. Киберакадемията има за цел да обучава експерти по киберсигурност, да стане специализиран център за изследвания и да създаде връзки с европейските държави по отношение на противодействието. Креативният подход на университета е най-добрият начин за постигането на тези цели. Поздравявам ВСУ „Черноризец Храбър” за тази първа стъпка”, коментира Ариел Коен, който е в ТОП 5 на водещите експерти по сигурността в света.

„Нека познанието да служи на доброто”, каза при откриването на конференцията вицепрезидентът на Варненския свободен университет Яни Янев. Зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев приветства участниците и коментира, че новите магистърски програми на ВСУ и Черноморската академия за сигурност са свързани с приоритетите на Община Варна за развитие на информационните технологии и високотехнологичните производства.

Поздравителен адрес изпрати българският еврокомисар по дигитална икономика и общество Мария Габриел. В него се казва: “Вярвам, че ВСУ “Черноризец Храбър” ще бъде мястото, на което среща ще си дават експерти и студенти и ще разглеждат подробно предлаганите от Европейската комисия мерки в тази област. Сред тях са и експертните екипи за бързо реагиране в случай на инциденти с киберсигурността, сътрудничеството на държавите членки в ситуация на такива инциденти, общоевропейските схеми за сертифициране на електронните и комуникационните продукти за кибер устойчивост. Киберсигурността започва от всички нас. Тя не може да остане затворена само в залите за политически заседания, в научно-изследователските лаборатории или в статиите в специализираните издания. Уверена съм, че ВСУ “Черноризец Храбър” ще даде своя значим принос за тази цел и ще помогне България и Европа да станат по-сигурни и защитени”.

На събитието присъстваха световноизвестни експерти, учени, изследователи и представители на бизнеса, сред които акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и науката през 2013 г., председател на Българската академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство, акад. Ячко Иванов – един от доайените на българската наука; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН, флотилен адмирал проф. Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”, проф. Радослав Йошинов – директор на лабораторията по телематика в института по математика и информатика на БАН и създател на БИОМ (Българската изследователска и образователна мрежа), Евгения Руских – представител на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер „Лаборатория Касперски”, Владимир Бронфенбренер – експерт по международни отношения и сигурност от Израел, д-р Дейвид Хемпсън, председател на фондация „Визия за научен и технологичен растеж”, Данаил Папазов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Варна” ЕАД и др. Много студенти и преподаватели проявиха интерес към събитието.

По-късно през деня бяха официално открити и магистърските програми на Варненския свободен университет „Киберсигурност” и „Интелигентни системи за сигурност”, които се провеждат съвместно с ВВМУ „Н.Й. Вапцаров”. „Стратегии за киберсигурност” бе първата лекция на студентите, представена от Ариел Коен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *