Всички училища с ученици от Украйна могат да заявят безплатен специализиран буквар

0

Всички училища, в които има записани ученици от Украйна през новата учебна година, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца с различен майчин език от българския. Букварът “Четем с Ася и Явор” е създаден от логопеди и езикови експерти и е полезно допълнително учебно помагало, което помага на децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български език.

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове и други в сайта prepodavame.bg: https://prepodavame.bg/bsl/ 

Според данни на правителствения портал ukraine.gov.bg в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна от пролетта на 2022 г. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителни часове и подкрепа за усвояване на български език.

Бежанската криза от последните месеци провокира пускането на втори тираж от изданието. Той включва 5000 ученически буквара и помагало “Моите букви”, както и допълнителни учителски книги. Комплектът учебни материали “Четем с Ася и Явор” е резултат от съвместния проект “Разбираш ли езика на училището” на сдружение “EducArt”, фондация “Заедно в час” и фондация “Тръст за социална алтернатива”, който се реализира още от 2019 г.

През 2021 г. първият тираж на “Четем с Ася и Явор” беше изчерпан за по-малко от месец още на предварителни заявки. Букварът достигна до над 5000 ученици в училища в цялата страна и извън рамките на България. В обратната връзка за изданията над 95% от учителите, които използват буквара, виждат напредък в уменията на децата за четене на български.

По данни в българските медии всяка година близо 20% от учениците, които започват училище в България, говорят различен майчин език от българския (основно ромски и турски, но и други езици). Според учителите те имат нужда от допълнителна езикова подкрепа, за да се справят успешно по всички учебни предмети.

“Обучението по български език на деца с различен майчин език се различава от стандартното обучение по български език. След началото на военния конфликт в Украйна учителите в страната разпознават още по-силна нужда от материали, свързани с  допълнителната езикова подкрепа за децата от Украйна, които продължават обучението си в България. Получихме много запитвания за буквара от различни краищата на страната и сме благодарни, че с помощта на верни съмишленици и дарители успяхме да организираме печата на нов тираж, който ще подкрепи работата и на учителите и на учениците.”, споделя Петко Иванов от екипа на “Заедно в час” и сайта prepodavame.bg, който разпространява изданието.

Какво представлява букварът?
Комплектът от учебни материали включва 3 книги: буквар за ученика, буквар с насоки за работа за учителя/родителя и помагало за изработка на тактилни букви “Моите букви”.
Ученическият буквар “Четем с Ася и Явор” съдържа разделението на буквите в 6 групи, които позволяват по-лесното им разбиране и запомняне от деца с различен майчин език. Изучаването на буквите е подкрепено с историята на двама герои, което ангажира вниманието на учениците.
Букварът с насоки за възрастния съдържа страниците от буквара за ученика и допълнителни указания за учителя/родителя – какви са целите на всяка задача и упражнение, как да се организира и пр. Това го прави лесен за използване от всеки учител, родител, логопед.
Помагалото “Моите букви” е допълнително приложение към ученическия буквар, което помага на учениците да научат буквите от азбуката, като използва техники от Монтесори и Валдорф педагогика и по този начин помага на децата да ги запомнят по-лесно и трайно.

Допълнителни ресурси
Всяка поръчка на буквар “Четем с Ася и Явор” осигурява на учителите още дигитална версия на изданието в .pdf и допълнителни полезни материали, създадени по проекта “Разбираш ли езика на училището” и сайта prepodavame.bg по темата.

Те включват:

  • видео курс за работа с деца с различен майчин език от българския (билингви);
  • специализирани инструменти за диагностика;
  • наръчник за интегрирана езикова подкрепа за ученици от 1 до 12 клас за подкрепа по всички учебни предмети;
  • помагало “Математика с граматика за 1. и 2. клас” и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *