Варненският свободен университет стартира магистърски програми по киберсигурност

0

На специална церемония на 16 март Варненският свободен университет „Черноризец Храбър” ще представи иновативни магистърски програми по киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението. По време на събитието ще бъде обявен проектът за създаване на Черноморска академия за сигурност.

Стартиращите програми са съвместен проект на ВСУ „Черноризец Храбър” с Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна, специалисти от Израел, ЕС и Русия.

Университетът ще посрещне плеяда световно известни експерти, учени, политици, анализатори и практици в сферата на киберсигурността и технологиите, сред които Ариел Коен – в ТОП 5 на водещите експерти по сигурността и съветник на премиера на Израел по въпросите на сигурността; Точил Нуанери – посланик и специален пратеник на Президента на Централноафриканската република; проф. Йове Кекеновски – експерт по стратегически политики и сигурност, кмет на Скопие в периода 1995-1996 г. и посланик на НАТО; акад. Владимир Камбовски – специалист по международна сигурност, министър на правосъдието на Македония в периода 1998 – 1999 г. и председател на Македонската академия на науките; Денис Баринов – директор “Образование” в „Лаборатория Касперски” – най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и наукатата през 2013 г., председател на Българската академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.; чл.кор. Стефан Хаджитодоров – директор на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН; проф. Радослав Йошинов – директор на лаборатория по Телематика в Института по математика и информатика на БАН, създател на БИОМ (Българската изследователска и образователна мрежа) и др.

Магистърските програми ще се провеждат в редовна и задочна форма а обучение, като продължителността им е три семестъра за една календарна година. Програмата предлага специализирани избираеми дисциплини в две основни направлвния – Data Science (за подготовка на напреднали анализатори) и HealthTech (за подготовка на хора за кариера в областта на здравната сигурност). Използва се модерна образователна стратегия, базирана на учебни занятия, специализирани семинари, уъркшопове, симулации, казуси и практически сесии в компютърни лаборатории, обучение и самообучение. Съдържанието на учебната програма е разработено в рамките на международните регулации, свързани със сигурността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *