Български ученици учат пилотно математика на пандемиите, 3D ремонти и орбитална симулация

0

Това ще стане в рамките на проекта „Умения за иновация“, който ще вдъхновява следващото поколение иноватори в училищата у нас

 

Учениците от четири български училища ще преминат обучение в изключително модерни сфери като математика на пандемиите, 3D ремонти, орбитална симулация и други. Това ще стане в рамките на „Умения за иновация“ (Skills for Innovation) – нов пилотен проект, чиято цел е да вдъхнови следващото поколение млади иноватори у нас. Той се реализира от технологичната компания Intel с подкрепата на българския Център за творческо обучение.

 

Проектът включва разнообразни дейности, предназначени както за ученици, така и за учители. Фокусът е поставен най-вече върху внедряването на технологии и създаването на възможности за учене, които активно ангажират младежите по целия свят.

 

“Искаме да трансформиране начина, по който технологията се използва в образованието. Идеята ни е учителите и учениците да разгърнат пълния си потенциал, като се насърчава аналитичното мислене и по този начин се изграждат уменията за технологично вдъхновено бъдеще“ – коментира Маргарита Боргоджийска, координатор на проекта в Център за творческо обучение.

 

„Умения за иновация“ стартира в четири училища през месец март. Това са ПМГ “Проф. Емануил Иванов”, гр. Кюстендил, ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Хасково, МГ “Акад. К. Попов”, гр. Пловдив и 138 СОУ „Проф. Васил Златарски”, гр. София. Обучението на ученици ще започне през септември 2021 година. Участниците в проекта ще разполагат с иновативни материали предимно в областта на т.нар. STEM (science, technology, engineering and mathematics – наука, технологии, инженеринг и математика), редица обучения за подготовка на екипите в училищата, както и достъп до най-съвременни технологии от Intel. Организаторите отпускат по 32 200 лева на всяко от четирите училища за осъществяването на проекта.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *