Български студенти ще участват за втора поредна година в европейското състезание Shell Eco-marathon

0

Ruse Mayor & SEME ParticipantsСтудентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“, които ще участват в юбилейното 30-то издание на състезанието за иновации и енергийна ефективност на пътя Shell Eco-marathon Европа, се срещнаха с кмета на Русе Пламен Стоилов и със Страхил Карапчански, заместник-кмет и председател на фондация „Русе – град на свободния дух“. Високопоставените представители на местната власт изразиха подкрепата на община Русе за усилията на младите хора да станат част от общоевропейската инициатива за устойчиво енергийно бъдеще на Стария континент.

Русенските студенти ще участват за втора поредна година в състезанието Shell Eco-marathon Европа в Ротердам, Холандия, в категорията „Прототипи“ с футуристичен автомобил. „Тази година колата е изцяло обновена, в т.ч. по отношение на дизайна, задвижването, електрониката. Купето е от карбон и теглото на автомобила е намалено наполовина в сравнение с миналата година. Електродвигателят е нов, окачването също е усъвършенствано. “Искам да благодаря на фондация „Русе – град на свободния дух“, защото инвестицията в работата на тези млади хора е важна не само за Shell Eco-marathon, а и за бъдещето на града. Благодарни сме, че отново получаваме доверието да сме част от семейството на Shell Eco-marathon,“ заяви д-р инж. Симеон Илиев, мениджър на отбора.

Управлението на футуристичния автомобил е поверено в ръцете на пилотите Виктор Стоянов и Илиана Минковска, която е нов член на отбора. През 2015 г. отборът е решен да влезе в топ 20 в категория „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия, и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост. „Очакваме с изключително вълнение представянето на автомобила и на отбора в Ротердам. Нашите усилия в техническо отношение са на финала, всичко оттук нататък зависи от спортния ни дух и волята за победа, а те са много високи,“ заяви Илиана Минковска.

„Бизнесът в Русе подкрепя с гордост такива начинания, особено в лицето на фондация „Русе – град на свободния дух“. В града от години има много добро разбирателство между държавната и местната власт, университетското ръководство и студентите и бизнеса и това разбирателство е гаранция за успеха на русенските студенти в Shell Eco-marathon,“ каза Страхил Карапчански, заместник-кмет и председател на фондацията.

„Със своето участие в Shell Eco-marathon тези млади хора показват уникална съвкупност от талант, владеене на новите технологии и инженерни умения. Чрез креативността на едно ново поколение от български инженери и подкрепата от страна на държавата, местната власт и бизнеса, целим да демонстрираме таланта на България на европейско и световно ниво в разработването на иновативни подходи за бъдещето на устойчивата градска среда. Желая успех на русенските студенти и твърдо вярвам, че тази година те ще заемат челни места в класацията на състезанието в Ротердам,“ каза Пламен Стоилов, кмет на Русе.

През 2014 г. русенският отбор дебютира в Shell Eco-marathon и постигна най-добрия резултат от българските отбори в надпреварата – студентите изминаха 168,27 км с 1 кВтч електроенергия и се класираха на 23-то място в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия.

Европейското състезание Shell Eco-marathon е сериозен фактор в развитието на младите инженерни таланти и неговата роля нараства с всяка изминала година. Shell Eco-marathon има едновременно състезателен и възпитателен характер. Тази година ще е знаменателна за българските участниците в Shell Eco-marathon Европа не само с 30-годишнината на инициативата, но и поради факта, че България за първи път ще бъде представена от четири отбора – на Русенския университет „Ангел Кънчев“, Техническите университети във Варна и в София и на Професионалната гимназия за селско и горско стопанство в град Чепеларе.

Българските участници в Shell Eco-marathon 2015 ще представят своите автомобили на специално събитие в София на 14 май.

Повече информация за състезанието е достъпна ТУК

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *