Българският отбор на трето място в света в състезанието „Социални иновации“

0

QJ1A7388Джуниър Ачийвмънт България и лидерът в застраховането и осигуряването, NN България, наградиха победителите в шестото издание на международното състезание „Социални иновации”. Връчването на наградите се състоя на специална церемония в новия клон на NN България в търговски център The Mall – София.

„Социални иновации” е световно състезание, в което ученически отбори от 10 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците, инициирали „Hear the world“, достигнаха до победа, след като преодоляха конкуренция от общо 314 отбора и над 1000 ученици, включили се в националните кръгове на конкурса. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 15 служители на NN България, които ги обучаваха да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат в социално отговорни предприемачи.

QJ1A7518Учениците Димитър Джангозов и Теодор Жеков от ПМГ Димитровград с преподавател Живка Ненова и Стоян Гечков от НТГ Пловдив с преподавател Огнян Димитров спечелиха състезанието в България със своята идея – „Hear the world“. Тя представлява мобилно приложение в помощ на хората със затруднения в слуха, което разпознава популярни звуци като позвъняване, аларми, звук от печка и т.н. Това става чрез задействане на светлинни сигнали и вибрация, които уведомяват човека. Следващото видео ще ви помогне да се запознаете отблизо с идеята на младите таланти от „Hear the world“:

 

На второ място в българското състезание се класира идеята на дамския отбор Bright Future от ПГИУ Русе – Даяна Величкова, Джулия Здравкова, Габриела Фердинандова и Жанита Рафаелова. Момичетата разработват система, насочена към туристите в планината – устройство под формата на гривна, целящо да намали инцидентите, в които хората се загубват или не могат да извикат помощ вследствие на лоши климатични условия.

На трето място е отборът на Иммануелла Бусари и Ненко Илиев, Let’s compete от ЕГ „Гео Милев“ Добрич. Отборът разработва сайт, който събира информация за всички олимпиади, състезания, инициативи и събития за ученици. Чрез него младежите могат да се информират какво предстои във всеки град, да се регистрират, а впоследствие да разберат й класирането си.

Победителите от трите отбора бяха наградени от главния изпълнителен директор на NN България Николай Стойков в новия клон компанията в The Mall – София. Заедно с изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България, г-жа Милена Стойчева, двамата поздравиха победителите за иновативните идеи и успеха на отборите им.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *