Българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса

0

Предприемчиви ли са българските млади учени? Търсят ли финансиране за научната си работа? Стремят ли се да доведат до реализация научния си продукт? Обмислят ли възможности за собствен бизнес или кариера в корпоративния сектор?

Отговорите на тези въпроси дават резултатите от анкета на Фондация Карол Знание съвместно с Асоциацията на докторантите в България. Проучването е проведено в края на февруари и началото на март, Участие са взели 217 учени, 49% от които докторанти, 34% с докторска титла, на възраст до 35 години и 26% с научна титла, на възраст над 35 години.

Какво показват резултатите?

54% от анкетираните са обмисляли по един или друг начин идеята за стартъп. Половината от тях признават, че нямат идея как, а другата половина са обсъждали с колеги възможността и са търсили информация. 6% са категорични, че са наясно как могат да стартират собствен бизнес и възнамеряват да го направят. Още 14% отговарят, че имат достатъчно информация за това, а 19% са проучвали въпроса, но се чувстват неуверени.

Половината от участниците не познават чуждите практики на университетите да създават компании. 67% не знаят какво е спин-оф компания.

Почти половината от учените следят всички възможности за финансиране, а повече от половината искат да продължат работа по научната си тема, за да видят реализацията й.

17% имат ясна визия за кариерното си развитие след приключване на настоящия проект. 15% ще търсят пост док в чужбина, 13% ще търсят работа в частния сектор, 9% казват, че ще правят собствена фирма, а 18% ще търсят финансиране, за да работят по други научни проекти. !4% разчитат да получат преподавателско място в институцията, за която работят.

За разлика от европейския опит, българските млади учени нямат активно сътрудничество с бизнеса.  Най-често по време на научната си работа работят съвместно с други научни или академични институции – 30%. Партньорства с индустрията и частния сектор имат 18%, почти толкова – с неправителствения сектор и още толкова нямат никакви сътрудничества.

Едва 6% от учените смятат, че у нас има достатъчно възможности за реализация, 26% отговарят – категорично не, а  42% казват, че възможности има, но те не са много и не са за всеки.

29% смятат, че няма връзка между българската наука и българския бизнес. 60% признават, че отделни фирми работят с отделни научни организации, но като цяло за такава връзка не може да се говори.

Още резултати от анкетата можете да видите тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *