Българските младежи се представиха успешно на Telenor Youth Forum

TYF 2015_AllЗа трета поредна година българските делегати успешно представиха страната ни в престижния Telenor Youth Forum, който се проведе от 8 до 11 декември в Осло. Грета Цекова и Велин Койчев имаха възможност да представят своите идеи на тема „Знание за всички“, да се запознаят с още 23 социално ангажирани младежи от цял свят и да получат напътствия от вдъхновяващи личности и експерти, сред които основателя на Уикипедия Джими Уелс, министъра на образованието и науката на Норвегия Торбьорн Рьо-Исаксен, Сантери Коивисто от MinecraftEdu и други, както и да присъстват на концерта по повод връчването на Нобеловата награда за мир.

„Чувствам се изключително зареден от вълнуващите емоции и събития, които преживяхме в Осло. Аз лично останах най-впечатлен от Зихад Заман от Jaago Foundation, който ни разказа за проекта Online Schools, насочен към осигуряване на достъп до качествено образование на деца от Бангладеш, които живеят в най-бедните селски региони. За мен тази история беше доказателство, че за да постигнеш невъзможното, е необходимо единствено силно да вярваш в него и да не се отказваш. Истински благодарен съм на Теленор, за това, че ми даде шанс да участвам на това изключително събитие.“, сподели Велин.

“Дните, прекарани в Осло, бяха много динамични, присъствието ми на връчването на Нобеловата награда за мир бе чест и привилегия, която ще остане скъп спомен, но най-щастлива съм от запознанството си с изключителните представители на останалите страни от групата на Теленор, особено тези на Пакистан, Швеция, Сърбия, Унгария.”, каза Грета.TYF 2015_Greta Velin

Велин Койчев и Грета Цекова спечелиха правото си на участие в международния Telenor Youth Forum след като бяха отличени в младежкия конкурс на Теленор. Идеята на Грета включва разработка на мобилно приложение, което генерира инфографики с помощта на предварително създадени шаблони и изображения, след което съдържанието да се споделя в интернет общност с образователна цел.

Велин пък представи мечтата си за иновативна образователна платформа, която да улеснява обучението и да стимулира децата постоянно да искат да усвояват нови знания и умения.

Глобалната инициатива Telenor Youth Forum се провежда за трета поредна година като платформа за обмяна на мнения и идеи за това как дигиталните технологии насърчават позитивната промяна в обществото. Инициативата се осъществява като част от сътрудничеството на Теленор Груп с Центъра на Нобеловата награда за мир.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *