Българските медалисти от първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI ще получат стипендии

0

Младите български състезатели по програмиране, които представиха отлично страната ни на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/) през септември 2017 г. в София, ще бъдат наградени със стипендии за медалите, които спечелиха.

Това са Мартин Копчев от Габрово, който спечели златен медал за България, сребърните медалисти Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор, както и носителите на бронзови медали от eJOI Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

Общият бюджет, събран от спонсори и дарители на Олимпиадата, бе в размер на 300 000 лева. За реализацията на eJOI бяха вложени 200 000 лева. Поради липсата на държавни стипендии за най-младите медалисти у нас, бе взето решение част от оставащите средства да бъдат инвестирани за това.

Останалата част от набрания фонд за Олимпиадата ще бъде оползотворена за по-нататъшната подготовка и стимулиране на младите състезатели по природни науки. Първата стъпка в тази насока бе подпомагането на IX Международен есенен турнир по програмиране в Шумен (http://iati-shu.org/) през ноември 2017 г., в който участваха отбори от България, Гърция, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Българските състезатели в младша възраст спечелиха три сребърни и пет бронзови медала. Златният медалист от eJOI Мартин Копчев завоюва сребърен медал на турнира. Със сребърни медали се отличиха още Захари Маринов и Андон Тодоров, като защитиха успеха си от eJOI, където също заслужиха сребърни медали. Бронзови медали от турнира спечелиха Константин Каменов (сребърен медалист от eJOI), Марин Йорданов (сребърен медалист от eJOI), Георги Петков (бронзов медалист от eJOI), Добрин Башев (сребърен медалист от eJOI) и Виктор Кожухаров (бронзов медалист от eJOI). В класирането старша възраст, страната ни също се представи на ниво с три сребърни и шест бронзови медала.

Инициаторите на eJOI – проф. Красимир Манев, Бисерка Йовчева, Алексей Христов и Елена Маринова, са щастливи, че eJOI получи огромна подкрепа, успя да обедини бизнеса, академичните среди и държавните институции и постави началото на амбициозна нова инициатива.

Припомняме, че от 7 до 13 септември 2017 г. София бе домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI – основополагащо събитие, което постави пред обществото темата за необходимостта от система за ранно образование по програмиране, подготовката на преподаватели и акцентира на важността на развитието на информационните технологии за силно бъдеще на Европа. В Олимпиадата взеха участие най-добрите млади състезатели от 22 страни членки на Съвета на Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *