Българска ученичка ще се срещне със Стивън Хокинг

0

neda16-годишната Неда Лаптева от София ще е един от специалните гости на вечеря със Стивън Хокинг това лято. Ученичката е избрана след като през 2014 г. става победител в състезанието “Въпрос за Стивън Хокинг”, организирано от научния фестивал на астрофизиците „Стармус”.

Неда научава в социалните мрежи за конкурса за въпрос към Стивън Хокинг. „Питах го, ако има възможност да пътува във времето, дали би избрал да отиде в миналото, за да разбере какво е причинило големия взрив, въпреки че е нямало време или в бъдещето, за да разбере, как ще свърши нашата цивилизацията?”, обяснява единадесетокласничката.

Вниманието на Хокинг е грабнато и и тя получава покана за фестивала на астрофизиците. Той избира да отговори на въпроса й по следния начин: „Бъдещето. Винаги би избрал бъдещето, защото то крие много повече тайни”.

Световноизвестният физик е в инвалидна количка повече от 50 години. Компютър му помага да говори, да пише статии и да използва интернет. Управлява го с единствения мускул, който може да контролира – лицев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *