Българската софтуерна фирма Онтотекст ще представи технологии в сферата на културното наследство на първата по рода си в Европа конференция за дигитални библиотеки

Ontotext_Logo_onWhiteБългарската софтуерна компания Онтотекст, която е част от Сирма Груп, е сребърен спонсор на първата по рода си в Европа Конференция за дигитални библиотеки (Digital Libraries conference). Събитието се провежда от 22 до 26 септември 2013 г. в гр. Валета, Малта под мотото „Теория и практика на дигиталните библиотеки“. Обхватът на конференцията включва различни технологични и културни теми, включително такива, свързани с културното наследство, както и сфери като семантичния уеб и свързаните отворени бази данни (Linked Open Data).

Онтотекст, която е сред водещите в света фирми в специфичния сегмент на семантичните технологии, е силно заангажирана и с решенията в сферата на културното наследство. Сред най-значимите проекти на българската фирма са за Националния архив на Великобритания, Британския музей, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и др. Екипът на Онтотекст ще организира в рамките на форума работна среща на тема „Практически опит със CIDOC CRM и неговите разширения“. Целта на уъркшопа е да се популяризира навлизането и използването на CIDOC CRM – фундаменталната технология в сферата на културното наследство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *