България гласува за думи на годината

0

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише? за първи път в открито и широкомащабно допитване може да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва.

Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората“, казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговорубедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът.

А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много сфери“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист. Така ще можем да водим по-смислени, целенасочени и аргументирани дискусии, надяват се още организаторите на инициативата.

Проучването се провежда на платформата за грамотност „Как се пише?“, на страницата във Facebook и в Twitter. То преминава през три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината ТУК: https://bit.ly/3qLg9Mk и ТУК: https://twitter.com/pvarbanova

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в сайта „Как се пише?“ от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска –журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *