Близо 10 хиляди зрелостници се явяват на матура в София днес

0

Днес в 89 столични училища Близо 10 хиляди зрелостници се явяват на матура по български език и литература. За провеждането на изпита са ангажирани над 2000 квестора, а точният брой на зрелостниците е 9876. Тази информация беше предоставена от Ваня Кастрева, началник на РУО София-град, по време на интервюто в студиото на “Денят започва” на БНТ.

В национален мащаб държавният зрелостен изпит по български език и литература се провежда в 750 училища и 4200 зали. Изпитът започна в 8:30 часа и е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – 60 минути.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми.

Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *