БАН чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Българската академия на науките отбеляза с тържествено събрание 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На събитието в Големия салон на БАН присъстваха учени, интелектуалци и общественици. Честването уважи и председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Празникът откри председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски отправи към участниците в събранието приветствие по случай празника. „Още от създаването си Българската академия на науките отдава голямо значение на опазването на българския език и националната ни идентичност.

Изправени пред предизвикателствата на нашето съвремие, ние сме длъжни да продължим да разпространяваме своите знания, като търсим нови методи на преподаване в училищата и университетите. И по примера на Светите братя Кирил и Методий да създаваме своеобразни научни школи с добре подготвени млади хора“, каза в словото си акад. Ревалски. Той припомни водещата роля на Академията като основен научен и експертен център в страната. „Нека бъдем достойни последователи на делото на Св. Св. Кирил и Методий. Огромното значение на техния труд за развитието на славянската писменост и култура ни кара като българи още по-силно да се гордеем с нашия роден език и азбука“, допълни акад. Юлиан Ревалски.

24 DSC_0143_copy_copyПредседателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май. „В деня на българската просвета и култура благодарим и на вас – хората на науката, които продължават да съхраняват и утвърждават българския дух, да обогатяват културата и да развиват познанието“, заяви той на Тържественото събрание на академията. „Днес засвидетелстваме своето уважение и респект пред всеотдайната ви и усърдна работа за развитието на науката и за утвърждаването на нейния международен авторитет“, каза още председателят на народното събрание. Той допълни, че успешното развитие на страната е немислимо без модерна и качествена българска наука, а това е възможно, само ако талантливите млади български учени имат условията и мотивацията да работят и дават своя принос тук“, подчерта Димитър Главчев.

Заместник-председателят на Събранието на академиците и член-кореспондентите акад. Дамян Дамянов също отправи приветствие към участниците и гостите на тържественото събрание в БАН. „На 24 май Българската академия на науките и Софийският университет се вплитат закономерно в празника. Затова утре, когато децата формират началото и тръгнат на празнично шествие, ще минат край тези две институции, за да покажат признанието си към тях. За да покажат и, че децата – бъдещето на на нацията, се вливат и сливат с по-високото образование и със своеобразния връх на умствената дейност – науката“, каза в словото си акад. Дамянов. Той припомни, че в годините на преход в България се свива научната продукция, световното признание, броят на учените, което съответства на минималната сума, която държавата инвестира в наука. В словото си акад. Дамянов апелира за дългосрочна визия и поглед в бъдещето.

На тържественото събрание в БАН по случай 24 май основен доклад произнесе проф. Елка Мирчева от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ – БАН.

В рамките на честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Българската академия на науките Централната библиотека на БАН представи изложбата “Книжовно-документалното наследство на Централна библиотека на БАН”. 24 DSC_0082_copy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *