АУБ посреща рекорден брой нови студенти

0

Тази година Американският университет в България (АУБ) ще посрещне рекорден брой нови студенти за последните десет години. Първокурсниците, които пристигат за седмицата за ориентация, са 263, а към тях ще се присъединят и 45 студенти по програми за обмен. Седмицата за ориентация на новите студенти започва на 31 август, по време на която талантливите младежи, идващи от 32 страни, ще имат възможност да се запознаят подробно с живота на кампуса и да се потопят в духа на сплотената общност на АУБ.

„В предизвикателните времена, в които живеем, в условията на пандемия и война, е много важно да даваме сигурност и спокойствие на нашите студенти, за да могат те от своя страна да се концентрират върху най-важното за тях в момента, а именно тяхното собствено образование и развитие. Ето защо съм особено щастлив от факта, че тази година успяхме да осигурим финансова подкрепа за над 90% от новите ни студенти, като обща сума на финансовата подкрепа за нашите студенти през изминалата година възлиза на 5,4 млн. щ. д.,“ сподели д-р Дейвид Еванс, президент на АУБ.

Първокурсниците в АУБ тази година отново могат да се похвалят с впечатляващи лични истории и постижения. Сред първокурсниците са: председателят на Националните съвети на децата към Държавната агенция за закрила на детето и съосновател на младежката онлайн медия „Гласът на Ботевград“, капитанът на националния научен отбор в Международния турнир за млади естествоизпитатели, лауреати от литературни, научни и художествени конкурси и математически олимпиади. Част от проектите, по които са работили новите студенти, са свързани с разработването на софтуер за сензорна система за мониторинг на качеството на въздуха; създаването на общност, която се стреми да осигури възможност и пространство за ученици, където те да се присъединят към извънучилищни клубове или да създадат свои собствени такива; проекти за промяна в патриархалните нагласи, половите стереотипи и насилието над жени. Сред първокурсниците има и много спортни шампиони – по плуване, баскетбол, бадмингтон. Към тях се присъединяват студенти, спечелили„Гражданския почетен медал“ на АУБ, който се връчва на заслужили гимназисти в 11-и и 12-и клас, демонстрирали изключителни постижения в лидерството, академичните занимания и гражданската ангажираност в общността си или по света.

Академичната година за студентите на Американския университет в България започва на 7 септември 2022 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *