Астронавт от NASA и още трима чуждестранни учени пристигат в София тази събота

0

На 11 юни Форумът Ratio ще посрещне четирима международни лектори в Sofia Tech Park за един цял ден, изпълнен с невероятни научни факти и красиви изложби. Космическото приключение на форума започва с персонален прочит на живота в космоса – астронавтът Рекс Уолхам ще разкаже какво е да прекараш 36 дни далеч от Земята.

След това кацаме – но не на Земята, а на Марс, където ще търсим вода и следи от извънземен живот заедно със Зак Дикисън от Природонаучния музей на Лондон. Действието на Ratio не се развива само на сцената – подготвена е и изложбена част. Аудио-визуалната инсталация „Пулсари“ ще представи артистичен прочит на едни от най-екстремните космически явления, звезди с размер на малък град и маса колкото няколко слънца.

От космоса към микромащабите ще ни пренесе изложбата „Малки светове“. Заснети с микроскоп проби пресъздават светове, които разкриват връзките между структурите в микро и макро мащабите и провокират въображението.

Фокусът върху детайла ще задържи и третата тема на форума. Носителят на Анти-нобелова награда Дейвид Ху ще разкрие най-интересните факти от животинската биомеханика, ще разберем неща като това защо въобще са ни мигли и кое животно произвежда изпражнения с перфектна кубична форма. В разговор за научни странности Д-р Ху ще разкаже какво представлява машина за диария, а д-р Андрюс ще сподели как военните са се опитвали  да накара вулкани да изригнат като пуска в тях ядрени глави.

Събитието предлага програма и за малки изследователи, която ще върви паралелно с основната. Билети и повече детайли можете да намерите на https://ratio.bg/spring/

След това д-р Дейвид Ху, двоен носител на наградата Ig Nobel, ще разкаже на гостите на форума детайли за животинската биомеханика. Той ще обясни и как тайните на движението при животните помагат на инженерите да създават изобретения, вдъхновени от природата. В презентацията си той ще разкрие и някои любопитни факти за животните, например как работи слонският хобот, за какво служат миглите и как насекомите ходят по вода. Д-р Ху е  е машинен инженер, биолог и физик. Завършил е в M.I.T., а сега преподава машинно инженерство и биология. Доцент е по физика в Техническия Университет на Джорджия.

Освен да чуят интересни презентации на сцената, гостите на форума Ratio ще могат да се насладят на различни демонстрации, изложби, допълнителни забавления и изненади. Целодневнето събитие предлага и програма за малки изследователи, подходяща за деца от 8 до 12 години, която ще върви паралелно на основната.

Билетите за събитието вече са в продажба на сайта на организаторите Ratio. Форумът Ratio ще се проведе на 11 юни от 10:00 в Sofia Tech Park. Повече информация за темите и лекторите ще намерите на www.ratio.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *