Искало ли ви се е да разкажете завлядаваща история в картини? Колко кадъра са необходими, за да създадете движението на анимационен герой? А какво би било да измислите и нарисувате свой собствен герой?

На 7 юни креативното пространство в Музейко ще представи „Анимация“ – новата тема, която ще се настани в Maker Space за следващите три месеца. Това лято децата ще могат да се потопят в изкуството на анимирането и да се запознаят с някои от технологичните предизвикателства при направата на филм. Как да „излъжем човешкото око“, че фиксирана рисунка се движи? Колко изображения са необходими за създаването на едно плавно движение? В срещите с музейковците децата ще научат трикoве от историята на анимацията. Най-важното е, че всеки от нас може да създаде своя история – трябват ни само време, място и смелостта да опитаме!

Сред разнообразните видове анимация, Maker Space поставя акцент върху стоп кадър анимацията, а именно – разказването на истории със статични обекти, които заснети кадър-по-кадър, оживяват. За целта за малките кинематографи ще имат подготвени станции с камери и софтуер, чрез който да заснемат своите идеи. Всяко дете ще може да донесе своите любими играчки и да разкаже историята им или да използва готови комплекти, с които да направи първите стъпки в това изкуство.

По модела на класическия maker space Музейко залага на три основни елемента, които изграждат креативна среда – екипната работа, свободата в изразяването на идеи и присъствето на гост-специалист в определена сфера. „Ученето чрез правене е в основата на Maker Space. Децата изучават практически законите на физиката, математиката и другите точни науки, докато сами изработват макети и тестват прототипи. Изкуството и науката вървят ръка за ръка от древността, позволявайки на човека да промени историята“, разказва екипът на Maker Space в Музейко.

Желаещите да научат повече за историята на анимацията ще имат възможността да си направят зоотроп – устройство, възникнало преди повече от 100 г., което при въртене води до създаване впечатлението за движение. С направения зоотроп те ще могат да тестват собствените си възприятия за движение, както и тези на хората около тях.

Подходящо за деца между 7 и 15 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *