Англо-американското училище в София откри център за изкуства с 344 места

0

Англо-Американско училище в София (ААУ) откри новия си център за изкуства – Rila Renaissance Centre, в който децата ще развиват и представят своите таланти пред свои връстници, родители и широката публика. Проектът е на стойност 10 милиона евро и използва най-съвременните технологии за озвучаване, осветление, аудио-визуални и мултимедийни изкуства и настаняване на гостите.

Директорът на ААУ Джим Ъркхарт заедно с посланика на САЩ в България Ерик Рубин, посланикът на Великобритания Ема Хопкинс и представители на Столична община и дипломатическата общност се включиха в церемонията по рязане на лентата, с която беше открит арт центърът. Част от възпитаниците на училището поздравиха гостите с кратка музикална програма.

Rila Renaissance Centre e разположен в нова двуетажна сграда с обща разгъната площ от 6500 кв. м. Основното ядро на сградата е мултифункционална зала за обучения, представления и конференции. Тя има капацитет от общо 344 седящи места. Към основата зала са предвидени всички необходими обслужващи помещения като контролни кабини, работилница за декори с директен достъп до залата и помещение за техника. В сградата са изградени и по-малка театрална зала, в която има 108 седящи места на подвижни трибуни, хорова зала, зала за оркестър и репетиционни зали. Сградата разполага и с учебни зали за музика, дигитално изкуство, видео продукция, роботика, стаи за мултимедийно обучение, както и конферентна зала.

„Изградихме Rila Renaissance Centre с идеята да дава възможност да се практикуват и представят всички традиционни и модерни форми на изкуството – от музика и театър до дигитални изкуства, презентации, видео продукции и дори роботика. Целта ни да дадем поле за изява не само за нашите ученици, но и на артисти и талантливи млади хора от местната общност, които имат интерес. Убедени сме, че изкуството трябва да бъде в основите на доброто образование,“ заяви Джим Ъркхарт директор на Англо-Американското училище в София (ААУ).

Сградата на новия арт център е с най-висок клас енергийна ефективност. Тя има редица иновации, които позволяват максимално ограничаване на разхода на енергия, вода и влиянието върху околната среда като цяло. Сред тях са:

„Енергийно-ефективен покрив“ – покривът на сградата ще бъде покрит с светло-отразителни хидро-изолационни платна, които спомагат за значително намаляване на прегряването – ефект, познат като „топлинен остров“ в градските зони.

Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление – чрез използване на биомаса за отопление на сградата, пречистваща инсталация и филтри на комините.
40% икономия на вода в сравнение с стандартното – за целта към сградата ще бъде изграден специален резервоар за дъждовна вода.
Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди – преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа на сградата (за велосипедистите).
Международен сертификат за енергийна ефективност – арт центърът ще бъде първата в България професионална сграда за аудио-визуални изкуства, която се очаква да получи Gold сертификат от LEED. ​

Англо-Американско училище в София (ААУ) е международно училище с над 50 години история. От създаването си досега ААУ се разраства значително и се утвърждава като най-предпочитаното международно училище в България. Училището е разположено в просторен и озеленен кампус, който включва 3 учебни блока за игра за най-малките, зала за танци, зала за изкуство, 2 закрити спортни салона, 3 открити спортни игрища, езеро и парк зона, училищна градина, както и новооткрития арт център. В момента в ААУ учат над 530 ученици от повече от 45 страни, а 99% от младежите, завършили училището, продължават образованието си в някои от най-престижните университети в Европа и САЩ и градят успешна кариера в различни области.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *