Александър Починков пред Kafene.bg: От състоянието на образованието днес зависи в какъв свят ще живеем утре

Kafene.bg разговаря с Александър Починков, вицепрезидент „Инженеринг” в Nexo –  най-голямата институция за управление на дигитални активи в света – по повод участието на компанията в инициативата “Предизвикай с кауза”.  Става дума за благотворително спортно събитие, което се организира от фондация „Заедно в час” в подкрепа на равния достъп до качествено образование на всяко дете в България.

Ето какво сподели той!

Защо екипът на Nexo реши да се включи в инициативата „Предизвикай се с кауза“?

Как да не се включим в инициатива, която подкрепя образованието?! Били сме деца, имали сме късмета да получим добро образование и да се развием като професионалисти. Но това не би следвало да бъде просто „късмет”. И аз, и целият ни екип високо ценим образованието с ясното съзнание, че търсенето на знания и надграждането на уменията не спира цял живот, за да бъдеш успешен. Качественото образование от най-ранна възраст е един от ключовите фактори за този успех, както и задължителна предпоставка за просперитета на цялото ни общество. От години ни заливат ужасяващи статистики за ниското ниво на грамотност на учениците, докато все още има много деца в страната без достъп до каквото и да било образование. Не можем да продължаваме да подминаваме проблема и да действаме, само когато се сблъскаме фронтално с него.

Образованието полага фундамента на бъдещето за всяко дете — какъв характер ще изгради, как ще развие потенциала си, по какъв професионален път ще поеме. Същото това дете ще порасне и утре ще управлява компания, самото то ще стане учител. И ако няма качествено образование, на което да стъпи, ще страдаме всички без изключение.

Това е и причината да се включим в инициативата — предизвиквайки себе се, искаме да предизвикаме колкото се може повече българи и компании да започнат да подкрепят образованието активно, защото от състоянието му днес зависи в какъв свят ще живеем утре.

Какво всъщност представлява тя?

„Предизвикай се с кауза” е благотворително спортно събитие, което се организира от фондация „Заедно в час” в подкрепа на равния достъп до качествено образование на всяко дете в България.

Първоначално се включихме като спонсор на събитието, но решихме, че можем да направим много повече и да споделим нашия ентусиазъм и амбиция. Над 150 колеги ще се присъединим към първото издание, като на 30 май ще извървим еквивалента на най-високата стойност на биткойн до момента — над 64 000 крачки. За всяка направена крачка ще дарим допълнително по 0.001 лв. Планирали сме да се разделим на осем групи и всяка ще има различен маршрут в София, за да запалим по пътя колкото може повече хора за каузата, а двама наши амбициозни колеги ще изминат цялото Черноморие на колело. Това са още 640 километра от Дуранкулак до Резово.

Голямата ни цел е и да привлечем максимално много хора към инициативата, и да съберем поне 10 000 лева, които да дарим в подкрепа на образованието.

Къде ще отиде дарението?

Фондация „Заедно в час” вече 10 години работи по нелеката задача всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход.

Средствата отиват в помощ на основните програми на фондацията. Пример за такава е  „Нов път в преподаването” — специално разработени обучения, менторска подкрепа и възможности за кариерно развитие на учители. Новата програма на фондацията „Училища за пример”, която стартира през 2020 г., е насочена към развитие и подкрепа на цели училищни екипи.

Изпитахте ли трудности при мотивирането на екипа си да се включи в инициативата?

Напротив. Колегите се записаха спонтанно в екипното ни предизвикателство и броят им расте всеки ден. Убедени сме, че всяко едно дете в България трябва да има шанс за равен старт в живота и сме длъжни всички заедно да направим нужното, за да помогнем. Освен това много от нас активно спортуват и инициативата е чудесен повод да споделим и тази емоция.

Кои според вас са най-сериозните проблеми на образованието в България?

Отдавна стои като проблем липсата на кадри, които да обучават новото поколение, както и разработването на учебно съдържание в крак с времето. Всички виждаме как това влияе на системата въпреки всички положителни мерки, които бяха взети. Само до края на тази година се очаква да се пенсионират над 7000 учители. Ще има ли кой ще ги замести? Не можем да стоим на резервната скамейка — бизнесът трябва да дава позитивен пример. Само заедно можем да работим за едно по-добро бъдеще.

Как могат да бъдат решени те?

Сговорна дружина, планина повдига. Когато наблюдаваме обществен проблем, който засяга всички, бизнесът не може да стои настрана. Имаме редица примери от нашата история на български предприемачи, които дълги години са инвестирали в университети, училища и библиотеки с ясното съзнание, че образованието е основополагащо за прогреса. Трябва да се поучим от този пример и да се обединим около идеята, че образованието е приоритет не само на хартия. Сигурен съм, че тогава ще се родят и работещите решения.

Смятате ли, че пандемията от COVID-19 даде някои ценни уроци на българската образователна система? Какви?

Всяка криза е стрес тест, важното е да не забравим да се поучим от него. Масовото преминаване към онлайн обучение ни напомни нещо много важно — преподавателите и в средните училища, и в университетите имат жизнено важна роля в обществото ни и заслужават нашето огромно уважение и подкрепа. Те бяха двойно по-натоварени с това да подготвят уроците си, да ги организират технически и да обърнат внимание на учениците, а често и да се справят с недоволството на родителите. Както знаем, всяка криза е нова възможност и в този смисъл COVID-19 разкри кой е готов за бързи промени и кой има амбицията да не губи ценно време заради технически и други проблеми. Сега трябва да надградим на наученото и да продължим напред по-разумни и по-подготвени. 

Планирате ли да се включвате и в бъдещи благотворителни събития?

Разбира се. Много се вдъхновихме и покрай включването ни в „Предизвикай се с кауза” и градивният ентусиазъм в екипа ни кипи. Планираме множество инициативи и за тази година, и доста по-големи, които ще продължим и в бъдеще — качествената промяна не се случва от раз и сме наясно с това. Надявам се съвсем скоро да ви изненадаме с още нахъсващи инициативи.

 

финансови продукти

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *