Академия по агро предприемачество представи резултати от проведени обучения в България и Гърция

zx500y290_513943Добрите практики от Гърция в сферата на обучението по агро предприемачество и тяхното приложение у нас представиха експерти по проекта „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България – Гърция”.

На пресконференция вчера Станислав Червенков разказа за дейността на създадената в рамките на проекта Академия по предприемачество и успешното й партньорство с American Farm School в Гърция. Той представи и нова онлайн платформа, специално разработена за предприемачи в агросектора. Освен контактите на всички членове на Академията, платформата съдържа полезна административна информация, както и предоставя възможност за публикуване на блог постове и обмяна на опит между предприемачите.

Изпълнителният директор на CEED България Николай Ярмов сподели, че обменът на опит с гръцките земеделци и предприемачи е помогнал за надграждането на мрежата. Той посочи, че в Академията по агро предприемачество, предлагаща приоритетно практически знания, е включено ноу хау от Южната ни съседка. По думите му в резултат на българо-гръцкото сътрудничество вече са осъществени поне 10 успешни практики. Кълнове за био храни, умно земеделие с електронни датчици за следене на влажността на почвата, създаване на клъстери за международна търговия са само част от примерите за иновации в агро сектора, които тай посочи.

Проектът „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България – Гърция” се осъществяван от Център за предприемачество и управленско развитие – България (CEED България). В рамките на проекта участниците в Академията по предприемачество преминаха обучения по специална програма, разработена от предприемачи в областта на агробизнеса и експерти в сферата на образованието. Партньор в създаването на програмата и провеждането на академията е American Farm School към колежа Perrotis в Гърция, който има опит в образованието и обучението по предприемачество конкретно в областта на селското стопанство.

Мария Иванова

Още по темата: Експерти дискутират тайната на успешните агро предприемачи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *