Абитуриенти от Бургас даряват кръв преди бала

0

Възпитаниците на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия “Кольо Фичето” в Бургас се включиха в благородната инициатива за даряване на кръв. Те посетиха Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, където участваха в предизвикателството “Това не си го правил”.

Тази година “Строителния” е второто училище, което се включва в кампанията. Зрелостниците даряват кръв по график, за да може да се обезпечи и нормалната работа с кръводарители в отделението. Учениците споделиха, че с нетърпение са чакали да станат пълнолетни, за да могат да бъдат дарители и да успеят да помогнат на някого, който се нуждае от кръвопреливане.

Впечатляващо е, че броят на безвъзмездните кръводарители – тези, които идват просто да даряват, без да са молени от някого, се увеличава. Обикновено по-голямата част от хората идват, когато техен близък се нуждае и те даряват кръв за него, или са помолени да възстановят вече преляти количества в болниците. “Но в последните месеци всеки ден идват по 2-3, дори 5 човека сме имали, които днес са решили да направят едно добро дело”, коментира д-р Людмила Желязкова, началник на отделението.

За изминалата 2023 година броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е нараснал близо два пъти в сравнение с 2022 г. – те са над 700. Всички кръводарители на УМБАЛ Бургас са били 8400. Ако допреди години процентът на дарителите над 40-годишна възраст е бил по-висок, днес двете групи – под 40 и над 40 г. вече са равни, като тези под 40 г. преобладават.

Кампанията с абитуриентите ще продължи до баловете. Важно е младите хора да знаят, че трябва да закусят добре и да са приели поне литър-литър и половина течности преди даряването, тогава процесът се случва по-лесно. Често задаван въпрос е дали могат да дарят след пресни татуировки или пиърсинг – трябва да са минали 6 месеца от манипулацията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *