Юлиана Текова, художник: Светът на финансите прилича на този на артиста

DSC_1282Юлиана Текова e завършила Националната художествена академия, специалност живопис. В момента довършва докторантурата си към катедра живопис отново в НХА. Интересите и заниманията й са в областа на съвременната живопис, такава е и темата на дисертацията й. Участвала е в многобройни изложби в България и някои в чужбина, а миналата година осъществи самостоятелна изложба в Арт салона на Карол.

В рубриката “Творците F-thinkers” на Uchi.bg художничката разказа за авторската си изложба в Арт салона на Карол, сподели какво я е изненадало във финансовото обучение за хора на изкуството Арт семестър, както и защо е важно за съвременния човек непрекъснато да се учи и развива.

Въпрос: Какво Ви привлича в изобразителното изкуство?

Отговор: Привлича ме живописта с безкрайните си възможности за изразяване, с безкрайните възможности за смесване и взаимодействия на цветовете и цветовите комбинации, които са изненадващи и винаги уникални. Освен живописта обичам и рисунката , като универсален начин за изразяване на артиста, независимо с каква практика и изразно средство се занимава. Вълнуват ме различни теми и сюжети, както ме вълнува и работата с цвета и боята сами по себе си.

Въпрос: Изненада ли Ви с нещо света на финансите на Арт семестър?

DSC_1278Отговор: Да, светът на финансите ме изненада! Оказа се доста интересно поле! Оказа се дори, че би могъл да бъде предизвикателство, което те държи винаги буден, осъзнат за процесите, които се случват в света. По това си прилича със света на артиста, който също трябва да е винаги съзнателен за тези процеси и движения в света, които ни заобикаля.

Въпрос: Какви са спомените Ви от авторската Ви изложба в арт салона на Карол?

Отговор: Карол бяха така любезни да ме поканят за самостоятелна изложба в тяхното арт пространство. За мен беше вълнуващо преживяване, защото за първи път правя изложба, която не е в галерия. Помня как се притеснявах как ще стоят картините ми, които бяха доста голям формат, в такава среда. Но сама се изненадах, че пространството идеално пасна, преобрази се и заприлича на някоя голяма галерия.

DSC_1285Много е хубаво, когато изкуството влиза и в такива пространства, когато има възможност да бъде видяно и в една бизнес среда. Така то стига и до повече хора, които може би нямат време да ходят на изложби често или изкуството не е във фокуса на вниманието им. Надявам се и да съм предизвикала приятни емоции на екипа на Карол с моите работи и да съм успяла да предам вълнението, което изкуството носи със себе си.

Въпрос: Защо е важно за художника непрекъснато да се образова и обучава?

Отговор: Съвременният художник трябва да е информиран за всичко важно, което се случва в света, както да бъде винаги осъзнат за процеси и явления, които са същностни за времето, в което живеем. Съвременният артист се интересува от много и различни неща, защото творчеството му често отразява проблемите на съвременния свят или провокира публиката да осъзнае различни социални или психологически проблеми и явления.

В този смисъл художникът е в едно състояние на учене и непрестанно осъзнаване. Но това важи според мен и за всеки съвременен човек, който живее будно и иска да се развива.

Въпросите зададе: Мария Иванова

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *