Нов образователен лаптоп-таблет навлиза в българските училища

таблет на Сирма МедияВ българските учебни заведения скоро ще се появи ново поколение образователен компютър, който представлява хибрид между таблет и ноутбук. Новата версия на познатото решение Classmate PC e концептуализиран от компанията Intel и се предлага у нас от българския доставчик на образователни технологии Сирма Медия. Към устройството вече има интерес от страна на детски градини, училища и образователни центрове, както и от други организации.

„Мобилните технологии променят изцяло идеята за образование, позволявайки ни да учим навсякъде и по всяко време. Всъщност, именно учениците са тези, които в най-голяма степен могат да се възползват от появата на нови типове устройства и платформи за достъп до информация в движение. Тенденцията при образователните иновации е именно навлизането на нов клас устройства, които са пълноценни таблети и едновременно с това имат функциите на истински преносими лаборатории за учебни цели. Затова за мен е радващо, че имаме възможността да предложим у нас най-новото поколение такова устройство, оптимизирано за използване от деца и с редица предимства, улесняващи образователния процес“ – заяви Илиян Узунов, ръководител на подразделението за ИТ решения за образованието.

Новият модел хибриден таблет Classmate PC е оборудван с последно поколение процесори на Intel, включващо включително и четириядрените Intel Atom Z3740. Той разполага с две HD камери – предна и задна, 10.1 инчов, чувствителен на докосване екран и работи с операционна система Windows 8. Важен акцент при създаването на модела е била неговата защита от изпускане, удар, разливане на течности върху клавиатурата и други опасности, присъщи за динамичната училищна среда. За удобство на учениците и учителите таблетът разполага с вградена дръжка в корпуса. Превръщането му в ноутбук пък става изключително лесно – с прикрепянето му към корпуса с физическата клавиатура. Това прави устройството особено гъвкаво и удобно за използване в разнообразни условия – от удобството на класната стая, до екскурзии, посещения на музеи и паркове, където учениците могат лесно да си водят записки, да заснемат видео или снимки, както и да комуникират помежду си и с учителя. Вградената му памет е 32 GB. Създателите на таблета са помислили и за сигурността на учениците, включвайки функции като персонална идентификация, защитена комуникация и защитено съхранение на данни.

Въпреки че е пълноценен таблет, новото поколение Classmate PC разполага и с редица добавени образователни функции, които го превръщат в истинска мобилна лаборатория. Двете HD камери позволяват на учениците лесно да заснемат интересно учебно съдържание, свързано с уроците им и да го споделят със своите учители. В добавка – вградените в таблета микро лещи с функция за увеличаване на наблюдаваните обекти го превръщат в пълноценен микроскоп за учебни цели. Сред функциите е и сензор за замерване на температура, а моделът се предлага със специализиран софтуерен пакет за образователни цели, който включва: четец за електронни учебници, софтуер за лабораторна камера, електронни ресурси за работа по природни науки, софтуер за управление на класната стая, както и за защита в случай на кражба. Всичко това, в комбинация с достъпната за учебни заведения цена, превръщат новото поколение Classmate PC в ефективно решение за всяко българско училище. Не е без значение също, че за разлика от други подобни продукти, батерията на новия таблет издържа цял учебен ден, което позволява той да бъде използван пълноценно от няколко класа с ученици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *