Николай Чакъров, IT Experts: Изключително важно е да се търсят талантите на младежите ни

Nikolay ChakarovНиколай Чакъров се занимава с мрежи от 2006-та година насам. По професия е мрежов администратор. Създател е на уеб платформата IT Experts, с която се стреми да помага на хората да бъдат по-успешни и уверени в използването на последните технологии.

Въпрос: Какво те провокира да развиваш свой собствен бизнес проект?

Да си служител в офис на добра компания може да бъде изключително приятно и продуктивно. Независимо от размера на организацията обаче, винаги има множество вътрешни проблеми, които ограничават растежа на компанията. Винаги съм се стремял да предлагам решения и да движа нещата напред, доколкото мога. Това обаче, се оказва съвсем не лека задача. В голямата фирма нещата се случват изключително бавно и вървят с мудни процеси. Това е и моята мотивация за развитие на собствен бизнес проект – да изграждам функциониращи методи на работа, които създават симбиоза между клиенти, компания и служители.

Въпрос: Как избра темата, целевата група, формата на реализация и изобщо областта, в която да се развиваш?

Може би като всеки стартиращ предприемач избрах сфера, която ми е добре позната. Интересът ми към технологиите датира още от ранните ми детски години и ако трябва да съм честен реализирам една тинейджърска мечта. Формата на реализация беше определена по ясен критерий – бюджет. Какво мога да си позволя да направя със силно ограничен бюджет? Няма много варианти.

Въпрос: Има ли добри възможности за стартиране на собствен бизнес у нас?

По-скоро да. Страната ни е изключително привлекателна за стартиране на бизнес, тъй като в цяла Европа само ние имаме 10 % корпоративен данък. Това облекчава доста фирмите и неслучайно корпорации като HP, IBM, Siemens, Interroute избират да аутсорстват дейностите си тук. Разбира се, също трябва да отчетем факта, че заплатите тук са поне 2.5 пъти по-ниски от тези на наши колеги в чужбина. Ако изключим финансовата част, разполагаме с чудесни специалисти във всяка област. Повечето от тях са изключително отворени и винаги биха ти помогнали, когато имаш нужда.

Въпрос: Срещаш ли трудности в своята дейност – какви и кой може да помогне?

От къде да започна? :) Чувствам се като начинаещ шофьор – просто минавам през всички дупки и разбирам какво е станало, чак като се раздруса колата. Ако трябва да го преведа на бизнес език ще звучи, че като млад предприемач срещам трудности на дневна база. Правя много грешки. Старая се да се уча бързо и да не ги повтарям. Това ми помага да израствам и да намирам хитроумни решения на предизвикателствата.

В момента имаме над 100 регистрирани потребителя на сайта, пускаме съдържание в социалните мрежи, правим промоции, анкети и други проучвания. Въпреки тези усилия, срещаме затруднения за достигането на успешна монетизация. Кой може да помогне? Предполагам експерт по онлайн маркетинг, който вече се е сблъсквал с подобни проблеми. За съжаление в момента не се сещам за подходящ, иначе щях вече да съм се свързал с него/нея.

Въпрос: Кои са първите стъпки, които младите предприемачи трябва да предприемат, за да бъдат успешни?

1. Преминете през бизнес курс. Препоръчвам 9 Academy. Да, пристрастен съм! :)
2. Фалирайте бързо и евтино – валидирайте хипотези, ПРЕДИ да сте работили няколко години в грешна посока. Прочетете повече за Lean Startup методологията.
3. Забавлявайте се – ако не ви е готино и приятно, докато го правите, значи го правите грешно.
4. Бъдете позитивни – това ще ви помогне ВИНАГИ да бъдете победители.
5. Намерете си ментори – това са хора с бизнес умения и опит, които ще ви съпровождат през процеса.

Въпрос: Какво те свързва с 9 Academy?

Обща визия за живота. Нещата не са такива, каквито са, а такива, каквито ние ги направим. Независимо дали става въпрос за нашата личност, бизнес или дръжава. Разговорите с фасилитатори, участници и лектори са толкова завладяващи, че обикновено закъснявам с много за всички планирани занимания след срещите ни. Комбинацията от интелект, амбиция и позитивизъм ме привличат магнетично към колегите от 9 Academy, а времето прекарано с тях минава неусетно.

Въпрос: Ако можеше да промениш нещо в българското образование, какво щеше да е то?

В момента нашето образование произвежда хора, които нямат възможност да намерят работа, а още по-лошо – да открият талантите и страстите си. В западна Европа този проблем е решен, като след 14-годишна възраст се преминават практически обучения, в които се придобива професия. Така, когато юнoшата навърши 18, вече ще може да се изхранва сам. Също така смятам, че е изключително важно да се търсят талантите на младежите ни, защото тяхното откриване ще помогне не само на тях самите, а и на цялото ни общество. Като всичко друго, това не е едностранен бизнес – учителите от друга стана, да бъдат награждавани и отличавани за високи резултати.

Въпросите зададе Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *