Любомир Леков на Innovation Talks: Днешните предприемачи правят висш пилотаж

0001“Опит + Иновации = Нов Бизнес с Голям Потенциал” е формулата, която беше в основата на четвъртото издание на Innovation Talks. Специален гост беше Любомир Леков, основател и дългогодишен мениджър на “Инвестор.БГ” и патрон на конкурса „Стипендиантите на Леков”. Наближава крайният срок за кандидатстване за конкурса, който е  30 юни 2014 г.  Конкурсът предоставя възможност за 1 стипендия в размер на 50% и 4 стипендии в размер на 25% от таксата за обучение за магистърската програма по „Иновации, предприемачество и финанси”, заедно с ежемесечен менторинг и подкрепа с насоки от Любомир Леков.

Участници в дискусията бяха и възпитаници на магистратурата, които разработват своите бизнес проекти по време на следването си: Георги Чипов, “Smart Hand” и Владислав Велков, “Jobio.me”.

Изключително интересна беше гледната точка за стартиране на бизнес на две различни поколения. Заедно с публика от повече от 60 души бе търсен отговор на въпросите:

  • достатъчна ли само идея, за да правиш успешен бизнес;
  • задължително ли е да правим иновация;
  • колко опит е необходим, за да пре-приемаш;
  • сам или с екип;
  • трудно ли е да намериш инвеститор;
  • учи ли се предприемачеството?

Проблем за решаване

001„Имах шанс да реализирам успешен бизнес.  Искам да споделя своя опит, грешките, през които съм прениминал през всички тези 13 години. Защото от тях може да се научи много.”, така мотивира Любомир Леков своето желание да помага на млади предприемачи и да подкрепи конкурса „Стипендиантите на Леков”.

Воден от своя личен опит, Любо Леков сподели своята формула за успешен бизнес, а именно комбинацията от сериозен пазарен проблем (дори болка), към който имаш лична мотивация да търсиш решение; съмишленици, които да заразиш със своя ентусиазъм и плоска структура на управление.

„Работех на капиталовия пазар по време на периода на масовата приватизация през 1996 г., когато хората не знаеха каква е реалната цена на акцията. Имах лично отношение към несправедливостта на ситуацията.  Исках да направя сайт, който да информира хората. Неслучайно форумът към него стана много силен, защото хората си помагаха  с информация.” сподели Любо Леков.

Владислав Велков вижда своята възможност за проекта „Jobio.me” във факта, че младите хора много трудно намират работа. „В началото видяхме един проблем. Младите хора са кадърни, нека да им предоставим възможност да покажат своите умения. Заложихме на това, че до момента подборът на персонал се извършва като се гледа основно CV-то, в което младите нямат какво да напишат все още, но за тях е валидно да имат потенциал и умения за трупат по-бързо опит.”

“Обичам да предизвиквам себе си – да търся възможни решения на проблеми, които виждам наоколо. Видях една жена с ампутирана ръка и си представих как мозъкът все още изпраща импулси към липсващия крайник. И си казах, че ако успея да ги “хвана” и чрез тях да задвижа протеза, това ще даде решение. А аз съм добър в това да създавам такива технически решения…”, добави Георги Чипов “импулса” за своето изобретение “Умна ръка”.

Партньори

01Привличането на партньори без да се опитваш да налагаш своето мнение се оказва ключов момент за бизнеса на Любо Леков . „Инвеститорите за мен бяха много важни, защото те валидираха, че идеята си струва. Отделно, че това привличаше и хора, които да работят с мен. В началото привличах много студенти, за да ги науча. Това също се оказа правилна формула, защото едно от важните неща, които една компания трябва да прави, е да развива хората, с които работи.”

Начинът Влади Велков и Георги Чипов да привлекат финансиране за своите проекти е като участват в конкурси. Jobio.me е финансиран от стартъп фонда LAUNCHub. Проектът Smart Hand на Георги Чипов е отличен с редица награди – от Empower за 2011 г., Startup Spotlight (международно състезание), “30 под 30” на Forbes България и др.

Относно партньорите Владислав сподели: „Хората около теб правят бизнеса успешен и ако можеш да намериш хора, които да са по-добри от теб, значи имаш успешен бизнес. С хората, с които работя сега по Jobio.me имаме обща визия и различни качества, които са следствие от различен опит и различни умения. Така развиваме една успешна идея.”

Липсата на подходящи партньори и бизнес познания кара Георги да забави своя иновативен проект за протезата Smart Hand, която чувства и се управлява с мозъчни сигнали. „Една идея се превръща в иновация, когато тя достигне до хората, които имат нужда от него.  В началото имах идея и търсих хора, които да развиват моята идея, но не се получи. Аз съм човекът с идеята и визията и аз трябва да се науча как да продавам и да менажирам целия процес. Затова съм част от магистърската програма.”

„Програмата те кара да гледаш на бизнеса и на средата, в която той се развива по един нов начин. Тя ми даде визията и мисленето да моделирам бизнеса в посоката, в която искам да се развива„  – така отговори Влади Велков на въпрос от публиката „Какви знания и умения дава магистратурата?”.

Плоска структура на управление

„Още от първия ден на стартиране на бизнеса човек трябва да започне да търси човек, който да продължи след теб да управлява компанията. Аз работя много още от самото начало, никога не съм се възприемал като мениджър, но така се случи, че чак през 2009 г. намерих човек, който да бъде изпълнителен директор. Това много ми помогна миналата година вече съвсем да прехвърля нещата.” Според него много семейни компании се провалят, защото един изключително успешен мениджърът не е успял да прехвърли бизнеса си. Невъвеждането на плоска структура в своята компания, Любо Леков отчита като една от своите грешки. „Все повече се убеждавам, че това е бъдещето – компании, в които няма йерархия, а има партньори, които са намерили начин да работят заедно.”1 DSC_0607

В заключение той пожела успех на младите предприемачи: „Жоро и Влади са от поколението, при което има много голямо ухажване на предприемачите. Има много хора, които са готови да им дадат пари, по мое време нямаше такова нещо. Но от друга страна, очакванията са много по-големи, защото се  инвестира само в проекти, които биха станали глобални. От тази гледна точка това, което Жоро и Влади правят е висш пилотаж.„

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *